Λίγες μέρες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι εμφανίζονται έτοιμοι να κάνουν στην άκρη τις διαφορές τους και να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, την μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ουδείς γνωρίζει εκ των προτέρων τον αριθμό των βουλευτών που θα έχει η Κάτω Βουλή της χώρας, απαιτείται η ψήφος 368 βουλευτών σε σύνολο 735. Επομένως ο συνασπισμός «Φωτεινός Σηματοδότης» (Ampel) ανάμεσα σε SPD, Πράσινους και FDP συγκεντρώνει 416 έδρες.
Ο spitzenkandidat, ο επικεφαλής δηλαδή υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς, βρίσκεται ένα ακόμα βήμα πιο κοντά για να γίνει ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, έκανε λόγο για μια «μεγάλη ευκαιρία» που δίνεται για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, της οικονομίας και κράτους. Ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε ότι το αποτέλεσμα των συμβιβασμών που έχουν κάνει τα κόμματα δεν συνιστά τον «ελάχιστό κοινό παρονομαστή».
Για να σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση συνασπισμού, τα τρία κόμματα δεν θα πρέπει απλώς να συνυπογράψουν , λέξη προς λέξη, το κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά και να συμφωνήσουν στα υπουργεία που θα λάβουν στην μετά εποχή Μέρκελ.
Η κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στις τρεις, αναντίρρητα, κερδισμένες πολιτικές ομάδες, προβλέπει μια σειρά από βασικά ζητήματα για τη χώρα που έχουν να κάνουν από το όριο ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους και την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου μέχρι το ζήτημα του ορίου του δημοσίου χρέους, σε μια περίοδο που τα περισσότερα κράτη- μέλη της ΕΕ, ιδίως του Νότου, ζητούν την χαλάρωση του δημοσιονομικού κορσέ του Μάαστριχτ.
Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το δωδεκασέλιδο κείμενο, στο οποίο συμφώνησαν Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, αναφέρονται ως στόχοι μεταξύ άλλων:
- Εντατική προώθηση της ψηφιοποίησης του γερμανικού κράτους
- Επίσπευση της απαλλαγής της Γερμανίας από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Για παράδειγμα – το 2030 και όχι το 2038 θα σταματήσει να αξιοποιείται το κάρβουνο για την παραγωγή ενέργειας
- Αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου από 9,60 ευρώ στα 12 ευρώ (αίτημα SPD, Πρασίνων)
- Δεν μειώνονται οι συντάξεις (αίτημα SPD, Πρασίνων)
- Δεν αυξάνονται οι φόροι (αίτημα Φιλελευθέρων)
- Δεν χαλαρώνει το φρένο χρέους (αίτημα Φιλελευθέρων)
- Δεν επιβάλλεται όριο ταχύτητας 130 χμ/ώ (αίτημα Φιλελευθέρων)
- Τα δικαιώματα του παιδιού κατοχυρώνονται συνταγματικά
- Κατάργηση της επιβάρυνσης που προβλέπει ο νόμος περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (EEG)
- Διάθεση του 2% του εδάφους της χώρας στη στεριά και πολύ μεγαλύτερης έκτασης στη γερμανική ΑΟΖ για αιολικά πάρκα
- Νέα νομοθεσία για τη μετανάστευση – προσέλκυση καταρτισμένου προσωπικού από το εξωτερικό, επίσπευση διαδικασιών παροχής ασύλου και επανένωσης οικογενειών
- Δημιουργία 400.000 νέων διαμερισμάτων ετησίως, από αυτά τα 100.000 με δημόσιες δαπάνες
- Αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στον τομέα της έρευνας στο 3,5% του ΑΕΠ
- Δικαίωμα ψήφου στα 16 για τις εθνικές και τις ευρωεκλογές
Στην μέθη του ενθουσιασμού για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος δεν έχει σχηματιστεί ποτέ στο μεταπολεμικό πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, οι διεργασίες ώστε να βρεθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στα τρία κόμματα αναμένεται να διαρκέσουν πολύ. Το πόσο βιώσιμος θα είναι αυτός ο νέος πολιτικός σχηματισμός, θα γίνει γνωστό μόνο όταν τελειώσει ο «μήνας του μέλιτος» ανάμεσα σε τρεις τελείως διαφορετικές πολιτικές ομάδες. Όπως αναφέρουν πηγές από το Βερολίνο, «υπάρχει η θέληση, αλλά είναι δύσκολος ο δρόμος».
Πρώτα η ευφορία και μετά η αμηχανία. Το SPD , οι Πράσινοι και η FDP δημοσίευσαν το ερευνητικό τους έγγραφο αυτήν την Παρασκευή και η λέξη -κλειδί είναι η κατάργηση του λεγόμενου Hartz IV. Ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς ζητεί από τα υπόλοιπα κόμματα.