Ο Ντέιβιντ Σασόλι γνωστοποίησε ότι θα κινηθεί νομικά κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εάν δεν ενεργοποιήσει τις κυρώσεις κατά της Πολωνίας.

«Τα κράτη που παραβιάζουν το κράτος δικαίου δεν πρέπει να λαμβάνουν κονδύλια από την ΕΕ. Έχουμε έναν μηχανισμό για αυτό, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν τον ενεργοποιεί», έγραψε ο Σασόλι στο Twitter.

«Έτσι ζήτησα από τις νομικές μας υπηρεσίες να ετοιμάσουν μήνυση κατά της Επιτροπής για να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες της ΕΕ εφαρμόζονται σωστά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η απόφαση δεν αποτελεί έκπληξη για όσους παρακολουθούν στενά το θέμα. Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του κοινοβουλίου ψήφισε ήδη την περασμένη Πέμπτη (14 Οκτωβρίου), προτείνοντας το Κοινοβούλιο να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα δικαστήρια.

Ο κανονισμός για την αιρεσιμότητα που προβλέπει την αναστολή των κοινοτικών κονδυλίων προς μία χώρα που δεν σέβεται τους κανόνες του κράτους δικαίου εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Σύμφωνα με τον κανονισμό, η Ουγγαρία και η Πολωνία συμφώνησαν να αποσύρουν το βέτο κατά της υιοθέτησης του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά τους έδινε την ευκαιρία να εκφράσουν την αμφισβήτησή τους ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η εκδίκαση των υποθέσεων της Πολωνίας και Ουγγαρίας ολοκληρώθηκε στις 11-12 Οκτωβρίου, αλλά δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για την τελική απόφαση.

«Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες»

Σύμφωνα με την ανάλυση της νομικής υπηρεσίας του Κοινοβουλίου «οι πιθανότητες επιτυχίας σε τέτοιου είδους δικαστική ενέργεια (…) είναι ελάχιστες».

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο θα μπορούσε επίσης να αποσύρει την μήνυση, ακόμη και αν η Επιτροπή ενεργήσει μετά την προθεσμία που λήγει στις 2 Νοεμβρίου.

Η Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και οι ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) αντιτίθενται στην εκκίνηση των νομικών διαδικασιών από μέρους του Κοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) κάνει πίσω

Παρά το γεγονός ότι στις 25 Μαρτίου το EPP τάχθηκε με το μέρος των Πράσινων, των Φιλελεύθερων και των Σοσιαλδημοκρατών στην ψηφοφορία που κατέληξε στην απόφαση για μήνυση κατά της Κομισιόν, το κόμμα τώρα τάσσεται με το μέρος των ECR και ID.

Σε σχετική επιστολή, ο πρόεδρος της ομάδας του EPP Μάνφρεντ Βέμπερ έγραφε «δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η παράλειψη δράσης στην προκειμένη περίπτωση συνιστά νομικά και πολιτικά κατάλληλη πράξη για την εκκίνηση νομικών διαδικασιών».

«Δεύτερον, από πολιτική άποψη, το EPP είναι της άποψης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως πολιτικό θεσμικό όργανο πρέπει να συμπεριφέρεται και να ενεργεί ανάλογα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά εργαλεία και όχι αγωγές ενώπιον του Δικαστηρίου κατά άλλων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων», ανέφερε επίσης ο Βέμπερ.

Πρόσθεσε ότι «το EPP πιστεύει ακράδαντα ότι η προσφυγή στο Δικαστήριο δεν εξυπηρετεί τον στόχο για ένα κράτους δικαίου, τον οποίον όλοι συμμεριζόμαστε».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αντίθετα, κάθε διαμάχη μεταξύ των θεσμών με τόσο μικρή πιθανότητα επιτυχίας αποτελεί απλά παιχνίδι εκείνων των κυβερνήσεων που καταχρώνται το κράτος δικαίου», σημείωσε.