Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον τού είπε ψέματα σχετικά με μια συμφωνία υποβρυχίων που απορρίφθηκε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Μόρισον ήταν αναληθής, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε: «Δεν το νομίζω, το ξέρω».

Ο κ. Μακρόν έγινε πυρ και μανία μετά την ακύρωση από την Αυστραλία μιας συμφωνίας ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων (27 δισεκατομμυρίων λιρών) για την κατασκευή 12 υποβρυχίων και αντ’ αυτού διαπραγματεύτηκε ένα νέο αμυντικό σύμφωνο με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο – το λεγόμενο AUKUS. Ο Μόρισον αρνείται ότι επέδειξε ανεντιμότητα.

Η συνάντηση των δύο στη σύνοδο κορυφής της G20 ήταν η πρώτη τους αφότου ξέσπασε η διαμάχη τον Σεπτέμβριο.

Μαχαιριά στην πλάτη

Στο περιθώριο της συνάντησης στη Ρώμη ο Μακρόν ρωτήθηκε από Αυστραλό δημοσιογράφο αν θα μπορούσε να εμπιστευτεί ξανά τον Μόρισον. «Θα δούμε τι θα κάνει», απάντησε ο Μακρόν. «Έχω μεγάλο σεβασμό για τη χώρα σας. Έχω μεγάλο σεβασμό και αισθάνομαι φίλος με το λαό σας. Απλώς λέω ότι όταν έχουμε σεβασμό, πρέπει να είναι κανείς ειλικρινής και να συμπεριφέρεται με συνέπεια σύμφωνα με αυτή την αξία».

https://twitter.com/BevanShields/status/1454867866734432257

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κατήγγειλε την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει τη συμφωνία για τα γαλλικά υποβρύχια ως «μαχαιριά στην πλάτη» και το Παρίσι ανακάλεσε προσωρινά τους πρεσβευτές του στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Μιλώντας μετά τα σχόλια του Μακρόν, ο Σκοτ Μόρισον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε πει ψέματα στον πρόεδρο και ότι του είχε εξηγήσει προηγουμένως, ότι τα συμβατικά υποβρύχια δεν καλύπτουν πλέον τις αμυντικές ανάγκες της Αυστραλίας. Πρόσθεσε δε ότι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών έχει ήδη ξεκινήσει.

Στη διάρκεια της φαινομενικά αμήχανης ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των προέδρων ΗΠΑ και Γαλλία, ο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ ήταν «αδέξιες» στις διαπραγματεύσεις. Ο Μακρόν δήλωσε ότι είναι σημαντικό να «κοιτάξουμε στο μέλλον».

Οι ηγέτες θα έχουν περισσότερο χρόνο για να επιδιορθώσουν τις σχέσεις τους, καθώς και οι τρεις κατευθύνονται τώρα στη σκωτσέζικη πόλη της Γλασκώβης για τη σύνοδο κορυφής COP26 για την κλιματική αλλαγή.

Το «ριψοκίνδυνο στοίχημα» της Αυστραλίας να συνταχθεί με τις ΗΠΑ έναντι της Κίνας

Το σύμφωνο Aukus θα επιτρέψει στην Αυστραλία να κατασκευάσει για πρώτη φορά πυρηνοκίνητα υποβρύχια, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που παρέχουν οι ΗΠΑ. Θα καλύπτει επίσης την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αμυντικές συνεργασίες της Αυστραλίας εδώ και δεκαετίες.

Το σύμφωνο κατέρριψε μια συμφωνία που είχε υπογράψει η Αυστραλία το 2016 με τη Γαλλία για την κατασκευή 12 συμβατικών υποβρυχίων. Θεωρείται ευρέως ως μια προσπάθεια αντιμετώπισης της αυξανόμενης στρατιωτικής ισχύος της Κίνας. Η Κίνα καταδίκασε τη συμφωνία ως «εξαιρετικά ανεύθυνη».

Δείτε το tweet:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/BevanShields/status/1454867866734432257