O Βλαντιμίρ Πούτιν διαμήνυσε ότι η Ρωσία θα αντιδράσει στις προσπάθειες άλλων χωρών να ανατρέψουν τη «στρατηγική ισορροπία».
Η Ρωσία ανησυχεί ότι μια αποτελεσματική αντιπυραυλική άμυνα θα επιτρέψει στους δυτικούς αντιπάλους της να εγκαταλείψουν το δόγμα της αμοιβαίας εγγυημένης άμυνας που επί δεκαετίες εμπόδιζε τις πυρηνικές υπερδυνάμεις να επιτεθούν η μία στην άλλη.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ορισμένοι από τους ξένους ομολόγους μας δεν θα σταματήσουν να προσπαθούν να ανατρέψουν αυτή την ισορροπία», μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης στοιχείων της παγκόσμιας αντιπυραυλικής άμυνας σε κοντινή απόσταση από τα σύνορά μας, δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια συναντήσεων που είχε με τη στρατιωτική ηγεσία και τους επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίες παραδοσιακά πραγματοποιούνται στο Σότσι.
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτές τις απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας και θα αντιδράσουμε κατάλληλα σε αυτές», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στην παρουσία αμερικανικού πολεμικού πλοίου του 6ου στόλου στην Μαύρη Θάλασσα, είπε ότι η συμμετοχή του πλοίου διοίκησης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Mount Whitney σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί μέρος μιας τάσης για μεγαλύτερη δυτική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.
«Μπορούμε να το δούμε με τα κιάλια ή μέσα από το στόχαστρο των αμυντικών μας συστημάτων», είπε.
Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το σύστημα αεροδιαστημικής άμυνας πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω. «Αυτό απαιτεί και η γενική πολιτική κατάσταση και μεταξύ άλλων η αυξανόμενη δραστηριότητα της αεροπορίας του ΝΑΤΟ κοντά στην Ρωσία, η εμφάνιση στην περιοχή της Βαλτικής και Μαύρης Θάλασσας πλοίων της συμμαχίας με κατευθυνόμενους πυραύλους».
Ο έκτος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανακοίνωσε μέσω Twitter σήμερα ότι το πλοίο διοίκησης Mount Whitney, η ναυαρχίδα του, κατευθύνεται στη Μαύρη Θάλασσα για κοινές επιχειρήσεις με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων Porter του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εισήλθε επίσης στη Μαύρη Θάλασσα στις 30 Οκτωβρίου για να συμμετάσχει σε κοινές επιχειρήσεις με τις δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.