Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι από το 2015 έκανε τα πρώτα σχέδια για αυτό που ονόμασε «Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα». Θα χτιστεί 45 χιλιόμετρα μακριά από την τωρινή πρωτεύουσα, το Κάιρο, σε μια έρημο ίση σε μέγεθος με τη Σιγκαπούρη. Η ιδέα βασίζεται στα πρότυπα της πρωτεύουσας της Βραζιλίας, Μπραζίλια και της Αυστραλίας, Καμπέρα.
Η καινούργια πόλη θα γίνει η νέα πρωτεύουσα της χώρας αλλά και το οικονομικό κέντρο της περιοχής. Ταυτόχρονα θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο μέρος στέγασης της Μέσης Ανατολής με διαμερίσματα και σπίτια για τουλάχιστον 6 εκατομμύρια κατοίκους. Αυτό βέβαια, αν επιτύχει το όλο εγχείρημα.
Παρόλο που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, η πόλη δεν έχει ακόμα επίσημο όνομα. Δεν είναι λίγοι οι επικριτές του project αποκαλώντας το «ματαιόδοξο πλάνο του αλ Σίσι», λέγοντας πως θα γίνει ένα προάστιο του Καΐρου για τους έχοντες, αφήνοντας πίσω την πλειοψηφία του πληθυσμού στην τύχη της. Άλλοι πάλι λένε πως δύσκολα θα μετακομίσει κάποιος στην έρημο, αφήνοντας πίσω το Κάιρο. Μπορεί το τελευταίο να έχει υπερπληθυσμό, θόρυβο και κίνηση, αλλά έχει τη δική του κουλτούρα αλλά και την ομορφιά του Νείλου.
Οι στόχοι της νέας πρωτεύουσας θα είναι τρεις:
Πρώτον, να στεγάσει όλα τα υπουργεία και κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλής. Αυτό είναι κατά 97% έτοιμο.
Δεύτερον, να στεγάσει το κέντρο επιχειρήσεων και εμπορίου, το οποίο χτίζεται από Κινέζους κατασκευαστές και στο οποίο θα ξεχωρίζει ένας ουρανοξύστης που θα γίνει το υψηλότερο κτίριο στην Αφρική.
Και τρίτον, να υπάρξουν ορισμένες κατοικήσιμες περιοχές που θα σχεδιαστούν για να ανακουφίσουν λίγο τη μεγαλούπολη του Καΐρου, του οποίου ο πληθυσμός έχει φτάσει σχεδόν τα 22 εκατομμύρια. Επίσης, θα υπάρξουν και πολλά διεθνή πανεπιστήμια.
Μπορεί ο λόγος για να χτιστεί η νέα πρωτεύουσα να μοιάζει απλός, αλλά δεν είναι. Αν ρωτήσει κάποιος τα μέλη της κυβέρνησης θα απαντήσουν πως η ζωή στο Κάιρο δεν είναι λειτουργική πια. Πράγματι, η κίνηση και ο πληθυσμός των 22 εκατομμυρίων που αναμένεται να διπλασιαστεί στα επόμενα 20 χρόνια είναι η πρώτη απάντηση. Αλλά πάντα υπάρχουν και άλλοι λόγοι.
Η νέα πόλη θα στοιχίσει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 51% της εταιρείας που επιβλέπει την κατασκευή ανήκει στον στρατό. Ο στρατός θα είναι και ο μεγάλος κερδισμένος όταν τα κτίρια πουληθούν. Σε μια χώρα που μαστίζεται από τα πραξικοπήματα, ο στρατός θα μεγαλώσει και άλλο τον πλούτο του κερδίζοντας ολοένα και περισσότερη εξουσία.
Ένα διαμέρισμα δυο δωματίων στη νέα πρωτεύουσα θα κοστίζει από 50 χιλιάδες δολάρια και πάνω, ποσό που δεν μπορούν να διαθέσουν οι περισσότεροι Αιγύπτιοι, που ο μέσος όρος του εισοδήματος τους φτάνει τα 3 χιλιάδες δολάρια ετησίως. Η νέα πρωτεύουσα απευθύνεται σε λίγους και προνομιούχους, με όσους ασκούν κριτική να υποστηρίζουν πως τα 40 αυτά δισεκατομμύρια θα μπορούσαν να διατεθούν για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής στην υπάρχουσα πρωτεύουσα.
Επίσης, ο αλ Σίσι θα κερδίσει την εύνοια των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων για να διατηρηθεί ακόμα πιο εύκολα στην εξουσία. Θα τον βοηθήσει επίσης, να διατηρηθεί μακριά από οποιαδήποτε νέα εξέγερση, αφού η νέα πρωτεύουσα θα είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει πρόσφορο έδαφος για οποιεσδήποτε διαφωνίες.
Η «Αραβική Άνοιξη» στα τέλη του 2010 ήταν ότι πιο αισιόδοξο είχε συμβεί για πολλά χρόνια σε αρκετές αραβικές χώρες, ενάντια στην καταπίεση και τη λογοκρισία. Μακάρι να μην ξεχάστηκε εντελώς.