H μανία της οικολογίας θα στραφεί και κατά εκείνων που την δημιούργησαν.
Το Κοινοβούλιο της Γροιλανδίας ενέκρινε νόμο με τον οποίο θα απαγορεύεται η εξόρυξη ουρανίου και θα σταματήσει η ανάπτυξη του ορυχείου Κουανερσουίτ, ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σπάνιων γαιών στον κόσμο.
Το Κουανερσουίτ, που ανήκει στην αυστραλιανή μεταλλευτική εταιρία Greenland Minerals και βρίσκεται κοντά στη νότια πόλη Νάρσακ, περιλαμβάνει ένα μεγάλο κοίτασμα σπάνιων γαιών, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών ευρείας κατανάλωσης και όπλων, αλλά και ραδιενεργού ουρανίου.
Η πρόταση νόμου, που εγκρίθηκε από τη Βουλή αργά χθες Τρίτη, κατατέθηκε από το κόμμα Inuit Ataqatigiit που ανήλθε στην εξουσία τον Απρίλιο έπειτα από μια εκστρατεία για την απαγόρευση της εξόρυξης ουρανίου και τη διακοπή του πρότζεκτ Κουανερσουίτ, γνωστού ως Kvanefjeld. Ο νέος νόμος απαγορεύει την εξερεύνηση κοιτασμάτων με συγκέντρωση ουρανίου μεγαλύτερη των 100 μερών ανά λεπτό (ppm), το οποίο θεωρείται πολύ χαμηλού βαθμού από την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση.
Η Greenland Minerals αναμενόταν να εξασφαλίσει τελική έγκριση για το ορυχείο υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο ευαίσθητο περιβάλλον εφόσον αναπτυσσόταν. Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης την επιλογή εξερεύνησης άλλων ραδιενεργών μεταλλευμάτων όπως το θόριο.
Η Κίνα είναι ο κυρίαρχος παραγωγός σπάνιων γαιών, μιας ομάδας 17 ειδικών μεταλλευμάτων. Τον Σεπτέμβριο αύξησε τις ετήσιες ποσοστώσεις του προϊόντος εν μέσω σφιχτής προσφοράς για τους κατασκευαστές.
Η ζήτηση για μόνιμους μαγνήτες σπάνιων γαιών, που είναι κρίσιμης σημασίας για τα ηλεκτρικά οχήματα (EV’s) και τις ανεμογεννήτριες, αναμένεται να εκτοξευθεί καθώς θα καταβάλλονται μεγαλύτερες προσπάθειες για περικοπή των εκπομπών άνθρακα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους συμμάχους τους να βοηθήσουν να αυξηθεί η προσφορά.