Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, κατηγόρησε σήμερα (10/11) την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι θέλει να «αποσταθεροποιήσει» τη χώρα του, μέσω μιας διαδήλωσης της αντιπολίτευσης την 15η Νοεμβρίου.

«Δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο η διαρκής επίθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι συνεχείς προσπάθειές της (…) να δημιουργήσει συνθήκες εσωτερικής αποσταθεροποίησης, να διαταράξει την ηρεμία και την ασφάλεια των πολιτών (…), να μας καταστρέψει τη γιορτή» εκείνη την ημέρα, όταν το νησί θα ανοίξει ξανά επισήμως στον διεθνή τουρισμό, δήλωσε ο Κουβανός ΥΠΕΞ μπροστά σε διπλωμάτες στη χώρα της Καραϊβικής.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αβάνα και σε άλλες έξι επαρχίες με αίτημα την αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων, δεν απέσυραν το κάλεσμά τους για την επόμενη Δευτέρα, παρά την απαγόρευση των Αρχών, που τους απειλούν με ποινικές διώξεις.

Η κουβανική κυβέρνηση τους κατηγορεί ότι θέλουν να προκαλέσουν αλλαγή του καθεστώτος με την ενεργή στήριξη της Ουάσινγκτον. «Από τις 22 Σεπτεμβρίου, υπήρξαν 29 δηλώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή προσωπικοτήτων με επιρροή του Κογκρέσου αυτής της χώρας, σχεδόν μία κάθε ημέρα, που προορίζονταν να ενθαρρύνουν, να προσανατολίσουν και να υποθάλψουν ενέργειες αποσταθεροποίησης στη χώρα μας», σημείωσε ο Ροντρίγκες σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτές οι δηλώσεις περιλαμβάνουν «αξιώσεις» προς την κουβανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων να επιτρέψει τη διαδήλωση, όμως πρόκειται για πράγματα που η Κούβα «δεν επέτρεψε ποτέ και δεν θα επιτρέψει ποτέ».

Πριν από κάποιες ώρες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Νεντ Πράις, κάλεσε μέσω του Twitter την κουβανική κυβέρνηση να «ακούσει τον λαό της ενώ διαδηλώνει ειρηνικά για να ακουστεί η φωνή του».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το κάλεσμα της αντιπολίτευσης διατυπώνεται τέσσερις μήνες μετά τις κινητοποιήσεις του Ιουλίου, με κεντρικά συνθήματα «Ελευθερία!» και «Πεινάμε!», οι οποίες έγιναν με φόντο τη βαθιά οικονομική κρίση που σε μεγάλο βαθμό προκαλείται από το εμπάργκο δεκαετιών στη χώρα. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Cubalex, 1.175 άνθρωποι συνελήφθησαν σε αυτές τις διαδηλώσεις, με απολογισμό έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες, ενώ 612 εξ αυτών παραμένουν υπό κράτηση.