Στη Βουλγαρία διεξάγονται μεθαύριο Κυριακή, για τρίτη φορά φέτος, βουλευτικές εκλογές, την ώρα που το κράτος με το χαμηλότερο επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττεται από το φονικότερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μέχρι τώρα.
Εδώ και εβδομάδες, τα πτώματα στοιβάζονται στα νεκροτομεία, ενώ στα ετοιμόρροπα νοσοκομεία οι ελλείψεις προσωπικού και κλινών είναι οξύτατες.
Η Βουλγαρία, η οποία απηύθυνε αυτή την εβδομάδα έκκληση να της προσφερθεί βοήθεια από τους εταίρους της στην ΕΕ, βρίσκεται στην δεύτερη θέση στον κόσμο ως προς τον αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19 κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, την ώρα που πάνω από τα τρία τέταρτα των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων της αρνούνται να εμβολιαστούν.
Κόπωση των ψηφοφόρων
Καθώς η δυσπιστία έναντι των αρχών και η παραπληροφόρηση κάνουν θραύση αυτή την περίοδο πολιτικής αστάθειας.
Οι δύο προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, τον Απρίλιο και κατόπιν τον Ιούλιο του 2021, δεν επέτρεψαν να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός, έναν χρόνο μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της διαφθοράς και εναντίον του Μπόικο Μπορίσοφ, του πρωθυπουργού σχεδόν για μια δεκαετία.
Αυτή τη φορά, μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης, «δεν μπορώ να φανταστώ» ότι οι κομματικές ηγεσίες θα αποδειχθούν «τόσο παλαβές ώστε να μη μπορέσουν να ενωθούν» και να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό, πέταξε κατά τη διάρκεια εκπομπής της βουλγαρικής τηλεόρασης ο Αντρέι Ράιτσεφ, αναλυτής του ινστιτούτου Gallup.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, διάφορες πολιτικές δυνάμεις απέφυγαν να ταχθούν ρητώς υπέρ της λήψης αυστηρών μέτρων, λόγω του φόβου ότι θα αποδοκιμαστούν από ένα εκλογικό σώμα ήδη κουρασμένο από τις τρεις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν αποφάσισε να υιοθετήσει το υγειονομικό πάσο παρά μόνο τον Οκτώβριο. Πλέον χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης και ανάρρωσης ή βεβαίωση τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα για να μπει κανείς σε εστιατόρια, κινηματογράφους ή αθλητικά κέντρα.
Αλλά το μέτρο δεν τόνωσε παρά μόνο προσωρινά την εκστρατεία ανοσοποίησης, ενώ προκάλεσε την οργή των αντιρρησιών και των αρνητών.
Δίδυμο έκπληξη
Οι προεκλογικές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της διαφθοράς, που χαρακτηρίζεται ενδημική στη χώρα των Βαλκανίων.
Αν και το συντηρητικό κόμμα του κ. Μπορίσοφ, 62 ετών, αναμένεται να αναδειχθεί ξανά πρώτο, με το 24% των ψήφων, αν κανείς πιστέψει τις δημοσκοπήσεις, δύσκολα θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς εταίρο, εκτιμούν αναλυτές.
Το πεδίο είναι ελεύθερο για τις άλλες παρατάξεις, ιδίως για δυο φρέσκους πολιτικούς, τον Κιρίλ Πετκόφ και τον Ασέν Βασίλεφ, σαραντάρηδες επιχειρηματίες με πτυχία του Χάρβαρντ.
Δημοφιλείς υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αποφάσισαν να ιδρύσουν το δικό τους κίνημα, που βάπτισαν «Συνεχίζουμε την αλλαγή». Κεντρικό σύνθημά τους; «Διαφθορά μηδέν».
Οι δημοσκοπήσεις τους θέλουν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος με τους σοσιαλιστές, να οδεύουν να συγκεντρώσουν το 16% των ψήφων.
«Λέμε αυτό που σκεφτόμαστε στ’ αλήθεια και κάνουμε αυτό που λέμε, είναι τόσο απλό», συνόψισε ο κ. Βασίλεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εξηγώντας την επιτυχία τους.
Ταυτόχρονα προεδρικές
Οι δύο άνδρες δηλώνουν έτοιμοι να διαπραγματευθούν με τα άλλα κόμματα για να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό και να βάλουν τέλος στην πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου μετά το τέλος του κομμουνισμού στη Βουλγαρία.
Ο αντισυστημικός τραγουδιστής Σλάβι Τριφόνοφ, που είχε αναδειχθεί νικητής στις εκλογές του Ιουλίου, απέτυχε στην αποστολή αυτή. Αυτό αναμένεται να του στοιχίσει πολύ, με το κόμμα του να κατρακυλάει γύρω στο 10%, κατά δημοσκοπήσεις.
Ταυτόχρονα με τις βουλευτικές διεξάγονται και προεδρικές εκλογές μεθαύριο.
Ο Ρούμεν Ράντεφ, που διεκδικεί την επανεκλογή του, μοιάζει να είναι το φαβορί, έστω κι αν χρειαστεί να περιμένει ως τον δεύτερο γύρο, που προβλέπεται να διεξαχθεί την 21η Νοεμβρίου, για να επιβληθεί του υποψήφιου του GERB, του πρύτανη του πανεπιστημίου της Σόφιας, του Αναστάς Γκέρντικοφ, κατά τις δημοσκοπήσεις.
Νέος ακόμη στην πολιτική όταν επικράτησε το 2016, με την υποστήριξη των σοσιαλιστών, ο άλλοτε πιλότος μαχητικού και επικεφαλής του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Βουλγαρίας ελκύει ψήφους χάρη στις σφοδρές επικρίσεις του κατά της διαφθοράς.
Ο κ. Ράντεφ είχε συμμετάσχει, με τη γροθιά υψωμένη, στις διαδηλώσεις εναντίον του Μπόικο Μπορίσοφ το καλοκαίρι του 2020 και η νίκη του θα διευκόλυνε τη δημιουργία μετώπου εναντίον του υπηρεσιακού πλέον πρωθυπουργού.
Αλλά ακόμη κι αν προκύψει τέτοια κυβέρνηση, αναλυτές προβλέπουν πως θα έχει σύντομη ζωή, λόγω της ισχυρής θέσης του GERB στην αυτοδιοίκηση και τις διαφορές απόψεων μεταξύ των «κομμάτων της αλλαγής».
«Θα έχουμε νέες εκλογές από το 2022», προεξοφλεί ο Ντομπρομίρ Ζίβκοφ του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Market Links.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.