Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ πλέον αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αφού επισήμως φαίνεται πως δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 61 βουλευτών, όπως απαιτείται.
Η πρόταση δυσπιστίας δεν συζητήθηκε τελικά την Πέμπτη, αφού στην αίθουσα παραβρέθηκαν μόνο 60 βουλευτές της αντιπολίτευσης ενώ απαιτούνταν παρουσία ακόμη ενός βουλευτή, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. Η απουσία του βουλευτή του μικρού αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «ΒESA Καστριότ Ρετζέπι, να μην ακολουθήσει την κομματική γραμμή, αποτέλεσε «φιλί ζωής» για την κυβέρνηση Ζάεφ.
Ο Ζόραν Ζάεφ, μετά και την τελευταία απόφαση της Κ.Ε. του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) ανακάλεσε επ΄ αόριστον τις παραιτήσεις του από τη θέση του πρωθυπουργού και την ηγεσία του κόμματος του.
Άμεσες προτεραιότητές του αποτελούν πλέον η αύξηση δύναμης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προκειμένου να μπορέσει να κυβερνήσει απρόσκοπτα, αλλά και το «πράσινο φως» τον Δεκέμβριο στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ώστε να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες, γεγονός που θα ενίσχυε σημαντικά την πολιτική του επιβίωση και την ανατροπή της σημερινής εικόνας για τον ίδιο και την κυβέρνηση του.
Το «BESA», που έως πρότινος ήταν μέρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά στη συνέχεια προσχώρησε στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε τη διαγραφή του Ρετζέπι από το κόμμα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως ασκεί πιέσεις στους δύο εναπομείναντες βουλευτές του. Παράλληλα, τα μέλη του «ΒESA» που κατείχαν κυβερνητικές θέσεις παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους.
Αν και κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως έχει εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός των 61 βουλευτών, αυτό φαίνεται να μην ευσταθεί έως σήμερα μια και τα κυβερνητικά κόμματα συνολικά διαθέτουν 59 βουλευτές και απαιτούνται δύο ακόμη για να εξασφαλιστεί κυβερνητική πλειοψηφία. Ο «αντάρτης» πρώην βουλευτής του «ΒESA» Καστριότ Ρετζέπι δήλωσε πως δεν αποτελεί μέρος της κυβερνητικής δύναμης και παραμένει «ανεξάρτητος» προωθώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPNE επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει «καμία νομιμοποίηση παραμονής στην εξουσία» ζητώντας εκ νέου πρόωρες εκλογές. Προβληματισμένος για τις εξελίξεις στη χώρα δηλώνει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Στέβο Πενταρόφσκι, κάνοντας λόγο : για «κοινοβουλευτική κατάσταση που παραμένει ασαφής».