Προειδοποιητικές δηλώσεις απηύθυνε προς την Ρωσία σήμερα, Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Σημαντικές και ασυνήθιστες» κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων έχουν διαπιστωθεί τις τελευταίες εβδομάδες με τον Γ.Στόλτενμπεργκ να δηλώνει ότι «Οποιαδήποτε νέα πρόκληση ή επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Ρωσίας θα ήταν πολύ ανησυχητική. Καλούμε την Ρωσία να επιδείξει διαφάνεια ως προς τις στρατιωτικές ενέργειες»

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γαλλία έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους τις τελευταίες ημέρες για την ανάπτυξη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Γερμανία κάλεσε τη Μόσχα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση». «Πρέπει να εμποδίσουμε μία στρατιωτική κλιμάκωση», δήλωσε στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας τη Ρωσία «να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγελλε ότι «Αυτό που διαπιστώνουμε κατά μήκος των συνόρων δεν είναι απλώς μία ενίσχυση της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων, διότι η Ρωσία ανέπτυξε ήδη μία στρατιωτική αρμάδα στα σύνορά μας από την άνοιξη και έκτοτε δεν την έχει αποσύρει»

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η επιδείνωση της κατάστασης στην οποία η Ρωσία δείχνει ότι μπορεί γρήγορα να κινητοποιήσει ήδη συγκεντρωμένα στρατεύματα και εξοπλισμούς και ότι όλες οι επιλογές, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών επιλογών, βρίσκονται στο τραπέζι της ρωσικής ηγεσίας», πρόσθεσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ατλαντική Συμμαχία παρακολουθεί την κατάσταση από πολύ κοντά, είπε ο Στόλτενμπεργκ επαναλαμβάνοντας ότι οι σύμμαχοι θεωρούν «παράνομη» την προσάρτηση της Κριμαίας. Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ «καταδικάζουν με μία φωνή τη συμπεριφορά της Ρωσίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Εδώ και περισσότερο από επτά χρόνια, το Κίεβο βρίσκεται σε πόλεμο με τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.