Δυτικοί αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία, χωρίς να έχουν παρουσιάσει κανένα επίσημο στοιχείο, εκτός από δορυφορικές φωτογραφίες ρωσικών χερσαίων δυνάμεων που βρίσκονται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βόρεια της χώρας.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε τους πρόσφατους ισχυρισμούς της Συμμαχίας για υποτιθέμενη ρωσική συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, κάνοντας τα συγκεκριμένα σχόλια λιγότερο από 24 ώρες αφότου παραδέχτηκε ότι δεν υπήρξε συμφωνία εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχία για την είσοδο του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.
«Μόλις συζητήσαμε την κατάσταση ασφαλείας μέσα και γύρω από την Ουκρανία. Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε μεγάλες και ασυνήθιστες συγκεντρώσεις ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας μαζί με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά και συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις μεταξύ συμμάχων και εταίρων όπως η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οποιαδήποτε περαιτέρω πρόκληση ή επιθετική ενέργεια από τη Ρωσία θα προκαλούσε σοβαρή ανησυχία. Καλούμε τη Ρωσία να είναι διαφανής σχετικά με τις στρατιωτικές της δραστηριότητες» πρόσθεσε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η Συμμαχία «στέκεται στο πλευρό» της Ουκρανίας και καλώντας τη Μόσχα να σταματήσει την υποτιθέμενη «υποστήριξή» της στις πολιτοφυλακές στις de facto αυτοδιοικούμενες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρέχει «πολιτική και υλική υποστήριξη» στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της εκπαιδευτικής βοήθειας, και ισχυρίστηκε ότι οι πρόσφατες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα ήταν «αμυντικές και ξεκάθαρες» και «δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία».
Τα σχόλια του γενικού γραμματέα έρχονται μετά από δηλώσεις του την Κυριακή οπότε και παραδέχτηκε ότι παρόλο που η συνεργασία της Συμμαχίας με το Κίεβο έγινε «πιο στενή», δεν υπήρχε «καμία συμφωνία» μεταξύ των συμμάχων για την ένταξη της πολιτικά ασταθούς χώρας στο ΝΑΤΟ.
«Γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελίνσκι, θέλει κάτι περισσότερο και σέβομαι ότι εκτιμά την υποστήριξη που λαμβάνει από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ήταν πολύ ξεκάθαρος όταν τον συνάντησα ότι θέλει κάτι περισσότερο – θέλει πλήρη ένταξη» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο Axios σε μια συνέντευξη με έναν δημοσιογράφο που προσπαθούσε να τον ωθήσει να «υπερασπιστεί» το Κίεβο απέναντι στη Ρωσία.
«Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν καλύπτεται από τη ρήτρα συλλογικής μας άμυνας, το Άρθρο 5. Για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, πρέπει να πληρούνται τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Τους βοηθήσαμε στον εκσυγχρονισμό, την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά 30 σύμμαχοι πρέπει να συμφωνήσουν και δεν έχουμε συναινετική συμφωνία για πρόσκληση στην Ουκρανίας να γίνει πλήρες μέλος» εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ΝΑΤΟ, οι αιτούντες πρέπει να επιλύουν τυχόν εθνοτικές διαφορές, εξωτερικές εδαφικές διαφορές, εσωτερικές διαφορές κυριαρχικών ζητημάτων σύμφωνα με τις αρχές του Οργανισμού για τη Συνεργασία για την Ασφάλεια στην Ευρώπη προτού μπορέσουν να ενταχθούν. Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος της συμμαχίας μέχρι να τερματιστεί ο εμφύλιος στα ανατολικά της χώρας, να σταματήσει τις απειλές κατά του ρωσόφωνου πληθυσμού της και να επιλύσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία για την Κριμαία – τη χερσόνησο στη Μαύρη Θάλασσα που αποσχίστηκε από το Κίεβο και επανενώθηκε με τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 μετά το πραξικόπημα του Κιέβου που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατηγόρησαν τη Ρωσία για τη συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία την άνοιξη του 2021, εν μέσω αναφορών ότι το Κίεβο εξέταζε μια στρατιωτική επιχείρηση για να πάρει πίσω τις εξεγερμένες ανατολικές περιοχές του με τη βία.
Οι νέοι ισχυρισμοί για τη Ρωσία άρχισαν να διαδίδονται στις αρχές Νοεμβρίου, αφού το Politico δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες που υποτίθεται ότι δείχνουν τη μεταφορά ρωσικών τεθωρακισμένων «στα σύνορα με την Ουκρανία», αλλά στην πραγματικότητα έδειχναν εικόνες οχημάτων και εξοπλισμού υποστήριξης στο Yelnya του Σμολένσκ, περιοχή περίπου 250 χλμ. βόρεια της Ουκρανίας, και πολύ μακριά από τη ζώνη σύγκρουσης στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Η Μόσχα απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «ψευδείς ειδήσεις» και είπε ότι δεν είναι δουλειά του ΝΑΤΟ όταν η Ρωσία πραγματοποιεί ελιγμούς σε στρατεύματα εντός της δικής της επικράτειας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.