ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Πολωνική Δικαιοσύνη: «Το ΕΔΑΔ δεν έχει την εξουσία να αμφισβητεί διορισμούς δικαστών στη χώρα»

Πολωνική Δικαιοσύνη: «Το ΕΔΑΔ δεν έχει την εξουσία να αμφισβητεί διορισμούς δικαστών στη χώρα»

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάνθηκε σήμερα ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δεν έχει την εξουσία να αμφισβητεί τους διορισμούς δικαστών στη χώρα, απορρίπτοντας την απόφαση που είχε εκδώσει αυτό το ευρωπαϊκό όργανο τον περασμένο Μάιο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, που για τους επικριτές του είναι ένα πολιτικοποιημένο όργανο, έχει ήδη προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες, καθώς έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των ευρωπαϊκών συνθηκών είναι ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Το άρθρο 6 της (Ευρωπαϊκής) Σύμβασης (Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), εφόσον περιλαμβάνει το Συνταγματικό Δικαστήριο στον ορισμό του δικαστηρίου, δεν είναι συμβατό» με το πολωνικό Σύνταγμα, ανακοίνωσε η δικαστής Γιούλια Πριλέμπσκα.

Όπως εξήγησε, θεωρεί ότι το άρθρο είναι αντισυνταγματικό, στον βαθμό που δίνει στο ΕΔΑΔ το δικαίωμα να κρίνει τη νομιμότητα του διορισμού των δικαστών στην Πολωνία.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο το ΕΔΑΔ έκρινε ότι μια εταιρεία στερήθηκε το δικαίωμά της σε μια ορθή ακροαματική διαδικασία, λόγω ενός παράνομου διορισμού ενός δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στη σημερινή απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο διαμήνυσε ότι δεν είναι δικαστήριο, με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς ελέγχει τους νόμους και όχι τα δικαιώματα των ατόμων.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έλαβε αυτήν την απόφαση απαντώντας σε ένα ερώτημα που είχε θέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο, ο αρχιτέκτονας των μεταρρυθμίσεων στην Πολωνία που, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, υπονομεύουν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων.

Ο Ζιόμπρο, που ασκεί και καθήκοντα γενικού εισαγγελέα, ρώτησε πρόσφατα το Συνταγματικό Δικαστήριο αν η επιβολή προστίμων στην Πολωνία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν συνταγματική πράξη.

Ανησυχία του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ισχύει για τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός οργανισμού ξεχωριστού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ιδρύθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο θεματοφύλακας αυτής της Σύμβασης.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας εγείρει «σοβαρές ανησυχίες», ήταν η πρώτη αντίδραση της γενικής γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η απόφαση (…) είναι άνευ προηγουμένου και εγείρει σοβαρές ανησυχίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, υπενθυμίζοντας ότι «οι 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Πολωνία, δεσμεύτηκαν να διασφαλίζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που αναφέρονται στη Σύμβαση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.