Ο πολυεθνικός κολοσσός της Coca-Cola προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της μικρής εταιρείας, ιθαγενή από την Κολομβία που καλλιεργεί φύλλα κόκας, ζητώντας να αφαιρέσει τη λέξη «Coca» από ποτό που παρασκευάζει. Η ιθαγενής φύλαρχος Φαμπιόλα Πινιάκε, μία από του επικεφαλής της εταιρείας Coca Nasa στην Κολομβία κατήγγειλε ότι έλαβε αίτημα από την πολυεθνική εταιρεία Coca-Cola που της ζητούσε να αφαιρέσει τη λέξη «Coca» από τα προϊόντα της με βάση τα φύλλα κόκας.

«Καταγγέλλω δημόσια ότι η Coca-Cola στέλνει τους δικηγόρους της για να μας απαγορεύσουν να χρησιμοποιούμε το όνομα της κόκας στα προϊόντα μας και μας απειλούν με δικαστικές μηνύσεις τις επόμενες ημέρες. Εκτός από κλέφτες είναι και μπουμπούνες. Σεβαστείτε τους αυτόχθονες πληθυσμούς» δημοσίευσε η Φαμπιόλα στα social media.

Σύμφωνα με αποσπάσματα από τις επικοινωνίες με την Coca-Cola που ανέβηκαν στα social media, οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής εταιρείας ισχυρίζονται ότι είναι παγκόσμιοι κάτοχοι του trademark που έχει ισχύ και στην Κολομβία και ζητούν την απόσυρσή του από τα προϊόντα της μικρής κολομβιανής εταιρείας. Η εταιρεία εμπορεύεται ενεργειακά ποτά, σνακ, φαρμακευτική κόκα, ακόμα και μπίρα με βάση τα φύλλα, ένα ποτό που, μάλιστα, ονομάζεται Coca Pola.

«Εάν ο γιατρός σάς συνιστά μπίρα, μην διστάσετε, η Coca Pola είναι ένα υγιεινό υποκατάστατο» γράφει η Φαμπιόλα σε ανάρτησή της, με μια φωτογραφία του γερουσιαστή Ρόι Μπαρέρας να δοκιμάζει τη μπίρα από φύλλα κόκας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Coca-Cola επιτίθεται στη μικρή εταιρεία από την Κολομβία. Συγκεκριμένα, ο πολυεθνικός κολοσσός έχει ήδη υποβάλει μήνυση για ένα από τα ενεργειακά ποτά της Coca Nasa – ονομάζεται Cocasek, αλλά απορρίφθηκε.

«Πολλοί μας επιτέθηκαν για να πάρουν το όνομα. H Coca-Cola μας μήνυσε, αλλά δεν κέρδισε τίποτα γιατί έχουμε πολιτιστικές βάσεις» σχολίασε η Φαμπιόλα, σε συνέντευξή της με την εφημερίδα El Tiempo, στο τέλος της περσινής χρονιάς.

Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία Coca Nasa πρόκειται για ένα παραγωγικό πρότζεκτ από την περιοχή Nasa, που σκοπεύει στη «δικαίωση της παραδοσιακής χρήσης του φυτού της κόκας και να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν δημιουργήσει παράνομες ομάδες και διακινητές ναρκωτικών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!