Η Ρωσία ανακοινώνει ότι θα υπάρξει άμεσα συνέχεια στις επαφές των δύο χωρών, ύστερα από τις συνομιλίες Πούτιν-Μπάιντεν για την Ουκρανία.

Ωστόσο, δεν δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες ή λεπτομέρειες για το πώς θα γίνουν οι επαφές αυτές. Η συμφωνία να συνεχιστούν οι συζητήσεις ήταν το βασικό, απτό αποτέλεσμα της βιντεοδιάσκεψης κατά την οποία οι δύο ηγέτες παρουσίασαν αντίθετες θέσεις για την Ουκρανία, που λέει ότι ετοιμάζεται για πιθανή εισβολή από δεκάδες χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες κοντά στα σύνορά της.

Καμία πλευρά δεν μίλησε για σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις, στις οποίες ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν ότι η Δύση μπορεί να επιβάλει «ισχυρά οικονομικά και άλλα μέσα» σε βάρος της Ρωσίας, εάν αυτή εισβάλει, ενώ ο Πούτιν ζήτησε εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς.

Η Ρωσία αρνείται ότι απείλησε τη γειτονική της χώρα και ισχυρίζεται πως απαντά στις απειλητικές ενέργειες της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.

«Οι πρόεδροι συμφώνησαν να διορίσουν τους εκπρόσωπους, που πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν μια συζήτηση για αυτή την περίπλοκη συγκρουσιακή κατάσταση, μια συζήτηση για στρατηγικά θέματα ασφάλειας στην ήπειρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να μιλήσουν και πάλι ύστερα από επαφές μεταξύ των αξιωματούχων τους, αλλά ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επόμενη επικοινωνία.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι στη βιντεοδιάσκεψη δεν συζητήθηκε η πιθανότητα κυρώσεων της Δύσης έναντι του νέου ρωσικού αγωγού Nord Stream 2.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε χθες πως το γεγονός ότι το αέριο δεν έχει ακόμα αρχίσει να ρέει στον Nord Stream 2 δημιουργεί έναν μοχλό πίεσης για τη Δύση έναντι του Πούτιν.

«Εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να δει να ρέει φυσικό αέριο σε αυτόν τον αγωγό, ίσως δεν θέλει να αναλάβει το ρίσκο να εισβάλει στην Ουκρανία», δήλωσε ο Σάλιβαν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε στο Reuters ότι οι συνομιλίες μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν εξυπηρέτησαν τον στόχο «αποτροπής και αποκλιμάκωσης.