Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ομόφωνα σχέδιο ψηφίσματος που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες το οποίο διευκολύνει για ένα χρόνο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, που βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, με την ελπίδα ότι οι ταλιμπάν δεν θα αποκομίσουν κέρδος από αυτήν.
Το ψήφισμα προβλέπει πως η “πληρωμή χρημάτων, οικονομικών στοιχείων” όπως “η παροχή απαραίτητων αγαθών και υπηρεσιών” προκειμένου να υπάρξει απόκριση στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες στο Αφγανιστάν” “επιτρέπονται” και “δεν συνιστούν παραβίαση” των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε πρόσωπα και οντότητες που συνδέονται με τους ταλιμπάν.
Η έγκριση του κειμένου αυτού αποτελεί ένα πρώτο βήμα του ΟΗΕ απέναντι στο Αφγανιστάν, που κυβερνάται από τον Αύγουστο από τους ταλιμπάν το καθεστώς των οποίων δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα από τη διεθνή κοινότητα.
Το ψήφισμα του ΟΗΕ είναι ένα “καλό βήμα προς τα εμπρός”, δήλωσε στην Καμπούλ εκπρόσωπος των ταλιμπάν.
Το κείμενο αποσκοπεί να μειώσει τον κίνδυνο συρροής προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη φτώχεια στις γειτονικές χώρες και να απαντήσει στην ανάγκη αυξημένης βοήθειας, όπως ανέφεραν οι ΗΠΑ.
“Αυτή η ανθρωπιστική εξαίρεση αποσκοπεί να διευκολύνει την παροχή βοήθειας στον αφγανικό λαό, αλλά δεν είναι μια λευκή επιταγή για τις οργανώσεις που παραβιάζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζέφρι ΝτεΛαουρέντις, αναφερόμενος στους ταλιμπάν.
Αντίθετα με μια προηγούμενη εκδοχή του κειμένου που προέβλεπε εξαιρέσεις από τις κυρώσεις κατά περίπτωση, το ψήφισμα καλύπτει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με την ευρεία έννοια.
“Η παρούσα κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι κρίσιμη” και “η ανθρωπιστική κρίση πρέπει να διευθετηθεί το ταχύτερο δυνατό”, υπογράμμισε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ζιάνγκ Τζουν. “Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρέπει να συνοδεύεται από όρους και δεν πρέπει να πολιτικοποιείται”, πρόσθεσε απορρίπτοντας κάθε “αυθαίρετο όρο”.
Στην προσπάθεια να διασφαλιστεί πως η βοήθεια θα κατευθυνθεί στους Αφγανούς και πως οι ταλιμπάν δεν θα επωφεληθούν, το ψήφισμα προβλέπει την επανεξέταση της γενικής εξαίρεσης που συνδέεται με την ανθρωπιστική βοήθεια έπειτα από 12 μήνες. Η Κίνα γνωστοποίησε ωστόσο ότι δεν θεωρεί πως η άδεια εκπνέει σε ένα χρόνο.
“Αυτή η εξαίρεση αποσκοπεί να παράσχει αμέσως υποστήριξη στον αφγανικό λαό που την έχει απελπιστικά ανάγκη, Τίποτα περισσότερο” είπε αντίθετα η πρεσβευτής της Ιρλανδίας, Τζέραλντιν Μπερν Νέιζον, υπενθυμίζοντας πως οι ταλιμπάν εξακολουθούν να μην τηρούν τις διεθνείς απαιτήσεις στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.