Οι χρήστες που προσέφυγαν κατά της Google για παρακολούθηση της δραστηριότητάς τους ενώ χρησιμοποιούσαν τη λειτουργία «Incognito Mode» στο Google Chrοme δικαιούνται να λάβουν απαντήσεις από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Σούνταρ Πιτσάι, έκρινε αμερικανικό δικαστήριο.
Σύμφωνα με την αγωγή που υπέβαλαν χρήστες το 2020, η λειτουργία «ανώνυμης περιήγησης» είναι στην πραγματικότητα παραπλανητική, αφού η Google συνεχίζει να συλλέγει δεδομένα για τους δικτυακούς τόπους που επισκέπτεται ο χρήστης.
Η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, υποστηρίζει από την πλευρά της ότι έχει καταστήσει σαφές πως η λειτουργία ανώνυμης περιήγησης απλά αποτρέπει την αποθήκευση δεδομένων περιήγησης στον υπολογιστή του χρήστη.
Την Τρίτη, ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια επιβάλει στον Πιτσάι να απαντήσει σε ερωτήσεις των εναγόντων σε ακρόαση που μπορεί να διαρκέσει μέχρι δύο ώρες, αναφέρει το Reuters.
Η δικαστής έκανε δεκτό τον ισχυρισμό των εναγόντων ότι ο Πιτσάι έχει «προσωπική γνώση» του ζητήματος. Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο, στελέχη της Google είχαν επισημάνει στον Πιτσάι ότι θα ήταν προβληματικό να παρουσιαστεί το Incognito Mode ως «ανώνυμο». Ο διευθύνων σύμβουλος απέρριψε την προειδοποίηση επειδή δεν ήθελε το incognito mode να βρεθεί «στο στόχαστρο» επικρίσεων.
O εκπρόσωπος της Google Χοσέ Καστανέντα δήλωσε στο Reuters πως το αίτημα των χρηστών για «ανάκριση» του Πιτσάι είναι «αδικαιολόγητο και υπερβολικό».