Τέλος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και σε όλα τα μέτρα που είχαν επιβληθεί για τον Covid-19 βάζει από σήμερα, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, η Δανία και με αυτό τον τρόπο γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βάζει και επίσημα τέλος στην «πανδημία».
Οι περιορισμοί στην λειτουργία των μπαρ και των εστιατορίων θα γίνουν πλέον παρελθόν στη χώρα αυτή.
«Είμαι πολύ χαρούμενη που τελειώνει αυτό αύριο. Είναι καλό για τη ζωή στην πόλη, τη νυχτερινή ζωή, να μπορείς να βρίσκεσαι έξω περισσότερο χρόνο», δήλωσε χθες, Δευτέρα, η Τέα Σκοβγκαάρντ, μια 17χρονη μαθήτρια.
Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ξανανοίγουν σήμερα, ενώ παύουν και οι περιορισμοί στον αριθμό των πελατών. Ελάχιστα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ για την είσοδο στη χώρα, μόνον για τους μη εμβολιασμένους επισκέπτες που φτάνουν στη Δανία από μια χώρα εκτός της ζώνης Σένγκεν.
Η σχεδόν ολοκληρωτική αυτή χαλάρωση των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας γίνεται την ώρα που τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη Δανία πλησιάζουν καθημερινά τα 40.000 με 50.000, ήτοι ανέρχονται σε ένα επίπεδο ρεκόρ που φτάνει σχεδόν το 1% των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων της σκανδιναβικής χώρας.
«Έχουμε έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί με τις τρεις δόσεις, αυτό είναι το μυστικό μας», εξηγεί η επιδημιολόγος Λόν Σίμονσεν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ροσκίλντε κοντά στην Κοπεγχάγη.
«Με την παραλλαγή Όμικρον, που δεν είναι μια σοβαρή ασθένεια για τους εμβολιασμένους, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να άρουμε τους περιορισμούς», συνεχίζει η Σίμονσεν. Η κυκλοφορία της παραλλαγής αυτής του νέου κορωνοϊού αναμένεται επίσης να οδηγήσει σε μια πιο διαρκή ανοσία, επιτρέποντας να δεχθούμε καλύτερα μελλοντικά κύματα, εκτιμά η πανεπιστημιακός.
Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, η στρατηγική αυτή υποστηρίζεται από την πλειονότητα των πολιτών της χώρας. Το 64% των Δανών εμπιστεύεται την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Politiken.
Υπευθυνότητα και ατομική ευθύνη
Έχει έρθει ώρα για καθέναν να αναλάβει τις ευθύνες του, σημειώνει η επιδημιολόγος Λόν Σίμονσεν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ροσκίλντε κοντά στην Κοπεγχάγη. «Χωρίς υγειονομικό πάσο, υπάρχει αλλαγή ευθύνης: οι Δανοί χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα σελφ τεστ την ώρα που ο αριθμός των διαθέσιμων (τεστ) αντιγόνου μειώνεται. Με αυτό τον τρόπο όσοι έχουν συμπτώματα θα γνωρίζουν αν έχουν προσβληθεί και είναι σε θέση να μείνουν στο σπίτι αν χρειαστεί», επισημαίνει. Ακόμη εξακολουθεί να «συνιστάται» η απομόνωση για τέσσερις ημέρες στην περίπτωση θετικού τεστ, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας, αλλά οι περιπτώσεις επαφής δεν υποχρεώνονται πλέον να μείνουν σε καραντίνα.
«Με την παραλλαγή Όμικρον, που δεν είναι μια σοβαρή ασθένεια για τους εμβολιασμένους, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να άρουμε τους περιορισμούς», συνεχίζει η Σίμονσεν. Η κυκλοφορία της παραλλαγής αυτής του νέου κορωνοϊού αναμένεται επίσης να οδηγήσει σε μια πιο διαρκή ανοσία, επιτρέποντας να δεχθούμε καλύτερα μελλοντικά κύματα, εκτιμά η πανεπιστημιακός.
«Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, οι πληθυσμοί στις περισσότερες χώρες έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα ανοσίας, είτε χάρη στο εμβόλιο είτε με φυσικό τρόπο. Έτσι τελειώνει, αν κρίνουμε από αυτά που έχουμε δει σε πανδημίες στο παρελθόν», κατέληξε η Σίμονσεν.
Η χρήση μάσκας και το υγειονομικό πιστοποιητικό εξακολουθούν επίσης να συνιστώνται για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία. Οι αρχές είναι αισιόδοξες και δεν εξετάζουν νέα κλεισίματα, αλλά συνιστούν προσοχή. «Δεν μπορούμε να δώσουμε εγγυήσεις όταν πρόκειται για θέμα βιολογίας», παραδέχθηκε η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρτέντρικσεν, η οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την επιστροφή αυτή «στην ζωή όπως πριν» από την πανδημία.