Στρατιωτικό κίνημα ανέτρεψε την διεφθαρμένη κυβέρνηση της Γουινέα – Μπισάου, την ώρα που ο πρόεδρος Ουμάρο Σισόκο Έμπαλο και ο πρωθυπουργός Νούνο Γκόμες Ναμπιάμ είχε συνάντηση με υπουργούς της κυβέρνησης.
Ένοπλοι στρατιώτες έχουν εμφανιστεί στους δρόμους της πόλης του Μπισάου, με βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο να δείχνουν άνδρες να κρατούν αντιαρματικά τουφέκια και πολυβόλα έξω από το Κυβερνητικό Μέγαρο.
Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε ότι «εισβολείς» μπήκαν στο κτίριο και κρατούσαν αιχμαλώτους τους υπουργούς.
«Οι τελευταίες πληροφορίες που έχω είναι θετικές, δεδομένου ότι ο πρόεδρος βρίσκεται ήδη στο παλάτι του, στην επίσημη κατοικία του… αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε αν η επίθεση έχει τελειώσει» δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα στο πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP σε συνέντευξή του το απόγευμα της Τρίτης.
Από εκείνη την ώρα, ο πρωθυπουργός αγνοείται.
Η Γουινέα-Μπισάου, είναι πρώην πορτογαλική αποικία που διένυσε μια μακρά περίοδο εθνικο-απελευθερωτικού πολέμου, κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1974 μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Estado Novo στη Λισαβόνα από την αριστερή Επανάσταση των Γαρυφάλλων που διέλυσε την Πορτογαλία ως αποικιακή δύναμη.
Ωστόσο, από τότε έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερα στρατιωτικά κινήματα, με πιο πρόσφατο το 2012.
Ο Έμπαλο, πρώην στρατηγός ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2020 μετά τη νίκη στις εκλογές που αμφισβητήθηκαν από το Αφρικανικό Κόμμα για την Ανεξαρτησία της Γουινέας και το Πράσινο Ακρωτήρι (PAIGC), το απελευθερωτικό μέτωπο που οδήγησε τη χώρα στην ανεξαρτησία και από τότε είναι το κυρίαρχο κόμμα.
Ο Έμπαλο έχει συγκρίνει τον εαυτό του με τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, επιχειρώντας να καλλιεργήσει μια προσωπικότητα που δεν έχει καμία σχέση με τα εγκόσμια και προωθώντας μια λαϊκίστικη ιδεολογία που αποκαλεί «Εμπαλοϊσμό». Έχει περιγράψει το Εμπαλοϊσμό ως «τάξη, πειθαρχία και ανάπτυξη».
Η απόπειρα πραξικοπήματος είναι η τέταρτη στη χώρα της ECOWAS, σε λιγότερο από ένα χρόνο, μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μάλι τον Μάιο του 2021, ένα στη Δημοκρατία της Γουινέας τον Σεπτέμβριο του 2021 και την τρίτη στη Μπουρκίνα Φάσο τον περασμένο μήνα.