Ανεξέλεγκτες μαίνονται οι φωτιές σε χαμηλή βλάστηση στο Περθ της Αυστραλίας, τροφοδοτούμενες από τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων κάλεσαν τους κατοίκους που διατρέχουν κίνδυνο να φύγουν αμέσως «για να επιβιώσουν», καθώς υπάρχει «απειλή για ανθρώπινες ζωές και σπίτια». Μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η θερμοκρασία στο Περθ θα φθάσει τους 34° Κελσίου και ότι θα ανέβει ως ακόμη και τους 40° Κελσίου μέχρι το Σάββατο. Οι αρχές φοβούνται ότι η φωτιά θα εξαπλωθεί σε κατοικημένες περιοχές εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.
Ο συναγερμός και η προειδοποίηση που εκδόθηκε «παραμένει σε ισχύ εξαιτίας της έντασης του ανέμου (…) που συνεχίζει να ασκεί πίεση στις αντιπυρικές ζώνες», τόνισε το τοπικό υπουργείο Πυρκαγιών και Εκτάκτων Καταστάσεων.
Οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από περιοχές κοντά στη μικρή πόλη Κίραπ, περίπου 220 χιλιόμετρα νότια της Περθ, προειδοποιήθηκαν να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς οι συνθήκες είναι ακόμη «πολύ επικίνδυνες».
Η Δυτική Αυστραλία βιώνει καύσωνα-ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου. Το Περθ κατέγραψε πάνω από δέκα συναπτές ημέρες που ο υδράργυρος παρέμεινε πάνω από τους 40° Κελσίου. Τον περασμένο μήνα στην παραθαλάσσια πόλη Όνσλαου καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονιά της Αυστραλίας: ο υδράργυρος έδειξε 50,7° Κελσίου αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.
Πριν από έναν χρόνο, πυρκαγιά κατέστρεψε 86 σπίτια στα προάστια της Περθ και κατέκαψε 110.000 στρέμματα γης.
Οι πυρκαγιές πολλαπλασιάζονται σε όλη την υφήλιο και συνδέονται με διάφορα φαινόμενα που περίμεναν οι επιστήμονες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η άνοδος της θερμοκρασίας, το ότι οι καύσωνες γίνονται συχνότεροι και ότι οι βροχοπτώσεις μειώνονται κατά τόπους είναι ιδανικός συνδυασμός για την εκδήλωση πυρκαγιών.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αύξηση των θερμοκρασιών και η ξηρασία επιμήκυναν την περίοδο των πυρκαγιών και διπλασίασαν την επιφάνεια που διατρέχει κίνδυνο από τις πυρκαγιές», ανέφερε προσχέδιο έκθεσης ειδικών του ΟΗΕ για το κλίμα αντίτυπο του οποίου είχε περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου τον Ιούνιο του 2021