Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) άρχισε χθες Δευτέρα διεθνή εκστρατεία για να πιεστούν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης να απελευθερώσουν τέσσερις δημοσιογράφους, που καταδίκασαν πριν από δύο χρόνια σε θάνατο για «κατασκοπεία» και «διασπορά ψευδών ειδήσεων» στη χώρα που ρημάζει ο πόλεμος ο οποίος διαρκεί σχεδόν οκτώ χρόνια.
Τον Απρίλιο του 2020, δικαστήριο των ανταρτών έκρινε τους δημοσιογράφους ένοχους για «εσχάτη προδοσία» και «κατασκοπεία για λογαριασμό ξένων κρατών», σύμφωνα με δικαστική πηγή.
Οι Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη και συγκρούονται από το 2014 με δυνάμεις της κυβέρνησης που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η ΔΟΔ και η Ένωση Συντακτών της Υεμένης απευθύνουν «επείγουσα έκκληση» να υποστηριχθεί η «εκστρατεία για να πιεστούν οι αρχές των Χούθι να απελευθερώσουν τους συναδέλφους», για να μπορέσει να «σωθεί η ζωή τους», τόνισε η ΜΚΟ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
Οι τέσσερις δημοσιογράφοι αυτή τη στιγμή «αναμένουν την εκτέλεσή τους», σύμφωνα με τη ΔΟΔ, η οποία θέλει να «αυξηθεί η πίεση» στους αντάρτες και παροτρύνει τους «κύριους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας» να κινητοποιηθούν.
Η ΔΟΔ, με έδρα τις Βρυξέλλες, που αντιπροσωπεύει συνδικαλιστικές οργανώσεις και ενώσεις δημοσιογράφων σε 140 χώρες, προχώρησε επίσης στην ανάρτηση ανοικτής επιστολής προς τον ΟΗΕ, καλώντας τους χρήστες του Διαδικτύου να την προσυπογράψουν.
Όταν είχε απαγγελθεί η ετυμηγορία, η Διεθνής Αμνηστία στηλίτευσε τη διαδικασία, καταγγέλλοντας πως «οι κατηγορίες για κατασκοπεία» ήταν «εντελώς κατασκευασμένες» σε βάρος των δημοσιογράφων, που απλά ασκούσαν «ειρηνικά το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης».
Από τη δική της πλευρά, η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) έκανε λόγο περί «εντελώς απαράδεκτης» απόφασης, που επιδεικνύει όπως έκρινε «τον συστηματικά καταπιεστικό χαρακτήρα» του καθεστώτος των Χούθι «έναντι των δημοσιογράφων» και την πρόθεσή τους «να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με όλα τα ΜΜΕ που τους επικρίνουν».
Η οργάνωση Άνσαρ Αλλάχ, πιο γνωστή με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών της, των Χούθι, κυρίευσε την πρωτεύουσα Σανάα το 2014 και συνέχισε να προελαύνει στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου. Μπροστά στο ενδεχόμενο πλήρους επικράτησής της, στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας επενέβη στον πόλεμο στα τέλη του Μαρτίου του 2015 στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων.
Όλα τα μέρη στην ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη κατηγορούνται από ΜΚΟ και ειδικούς του ΟΗΕ για τη διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου».
Με πάνω από 377.000 νεκρούς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, ο πόλεμος αυτός έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στον πλανήτη, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αντιμέτωπο με το φάσμα της λιμοκτονίας, των εξαναγκαστικών εκτοπισμών, των ασθενειών…
#URGENT World journalists’ community urges you to stand up for journalists in #Yemen🇾🇪
Four Yemeni journalists are on death row for doing their job.
Sign our open letter to the UN Special envoy to put pressure on Ansaar Allah armed group to release them 👉https://t.co/D3Pr0uaTIu pic.twitter.com/syq7y9ij02— IFJ (@IFJGlobal) February 7, 2022