Σε πόλεμο για γερά νεύρα εξελίσσεται η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία πιστεύει ότι η διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και η απομάκρυνση από το έδαφός της των στρατιωτικών συμβούλων της Δύσης θα συμβάλλει πολύ σύντομα στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ενώ κάλεσε την Δύση να επισκεφθεί και την άλλη πλευρά της γραμμής επαφής στον Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία).
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αποκλιμάκωση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, για την οποία τόσο πολύ μιλάνε και γράφουν οι δυτικοί μας εταίροι, μπορεί να επιτευχθεί πολύ γρήγορα. Για να γίνει αυτό πρέπει να σταματήσουν οι προμήθειες όπλων προς την Ουκρανία και να ανακληθούν από το έδαφός της οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, να σταματήσουν οι κοινές ασκήσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του ΝΑΤΟ και να απομακρυνθούν οι εξοπλισμοί που είχαν δοθεί νωρίτερα στο Κίεβο εκτός της ουκρανικής επικράτειας», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Αναφερόμενη στις πρόσφατες επισκέψεις που πραγματοποίησαν στις 7-8 Φεβρουαρίου στην γραμμή επαφής στο Ντονμπάς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας, είπε ότι «μοιάζει με μια ‘ευγενική αποστολή’, ‘αλλά υπάρχει και άλλη πτυχή: (επισκέφθηκαν) μόνο τη μία πλευρά, την πλευρά που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Για κάποιο λόγο δεν προχώρησαν περαιτέρω».
Μπαρούτι μυρίζει το κλίμα στα ρωσοουκρανικά σύνορα, με τη Δύση να ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο πολέμου, προμηθεύοντας την Ουκρανία με οπλικά συστήματα, και τη Ρωσία να μην ανοίγει τα χαρτιά της.
Υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, ηγέτης των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει στην περιοχή αυτή ανά πάσα στιγμή και οι δυνάμεις του ίσως χρειαστεί να στραφούν στη Μόσχα για υποστήριξη.
Ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, είπε ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα ενός πόλεμου που θα είχε τεράστιες απώλειες, αλλά χαρακτήρισε «τρέλα» να ενστερνιστεί κανείς μια τέτοια εξέλιξη.
«Πρώτα απ’ όλα, βασιζόμαστε στον εαυτό μας, αλλά δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να αναγκαστούμε να στραφούμε στη Ρωσία εάν η Ουκρανία, με τη στήριξη των Δυτικών χωρών, ξεπεράσει μια συγκεκριμένη γραμμή», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters από το οχυρωμένο γραφείο του.
Σχεδόν 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2014 στις μάχες μεταξύ των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με το Κίεβο. Η ένταση οξύνεται από τον Νοέμβριο, όταν η Ρωσία άρχισε να συγκεντρώνει μια δύναμη 100.000 ανδρών στα σύνορα με την Ουκρανία, εγείροντας τον φόβο ενός ευρύτερου πολέμου αν και η Μόσχα επιμένει ότι δεν σχεδιάζει μια εισβολή.
Ο Πουσίλιν είπε ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν επαρκή οπλισμό σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο, την αεράμυνα και την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ουκρανικού στρατού. Είπε επίσης ότι δεν είναι σε επαφή με τη Ρωσία για την παροχή οπλισμού, αλλά σημείωσε ότι έγινε μια «σημαντική δήλωση» από έναν πολιτικό του κυβερνώντος κόμματος, τον περασμένο μήνα, ο οποίος είπε ότι η Μόσχα θα έπρεπε να εφοδιάσει με ορισμένους τύπους όπλων τους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του γειτονικού Λουγκάνσκ.
Σε άλλη συνέντευξη, επίσης στο Reuters, ένας στρατιωτικός διοικητής της αποσχισθείσας περιοχής, ο Αλεξάντερ Χοντακόφσκι, προέτρεψε τη Ρωσία να στείλει 30.000 στρατιώτες για να ενισχύσουν τους αυτονομιστές και να χειριστούν τα νέα οπλικά συστήματα που ελπίζει ότι θα τους προμηθεύσει η Μόσχα.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένας εμφύλιος πόλεμος στον οποίο δεν έχει καμία ανάμιξη. Υψηλόβαθμες πηγές στην ουκρανική κυβέρνηση λένε όμως ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει μια δύναμη περίπου 2.000 ανδρών για να στηρίξει τους περίπου 35.000 αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονμπάς.