(Ανανέωση από αρχικό κείμενο 17:36) Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποίησαν σήμερα Σάββατο, τηλεφωνική επικοινωνία.

Βασικό θέμα συζήτησης των δύο ηγετών ήταν οι αναφορές για υποτιθέμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν την κατάσταση με τις προκλητικές εικασίες για τα υποτιθέμενα σχέδια της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, τα οποία συνοδεύτηκαν από μαζική παράδοση προηγμένων όπλων σ τη χώρα, καθώς δημιουργείται πρόσχημα για πιθανή επιθετικότητα των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, ο Πούτιν έκανε αναφορά και στην έλλειψη «ουσιαστικής» απάντησης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Μόσχας για αμοιβαίες εγγυήσεις ασφάλειας στην Ευρώπη.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε για άλλη μια φορά την προσοχή στην έλλειψη ουσιαστικής απάντησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ στις γνωστές ρωσικές πρωτοβουλίες», πρόσθεσε το Κρεμλίνο.

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος και ο Γάλλος ομόλογός του συζήτησαν θέματα σχετικά με τη διατήρηση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Όπως ανακοίνωσε από την πλευρά του, το γραφείο του Γάλλου προέδρου, ο Μακρόν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που διήρκησε 1 ώρα και 40 λεπτά, ανέφερε στον Ρώσο ομόλογό του πως «δεν μπορεί να γίνει ειλικρινής διάλογος χωρίς αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία».

Σύμφωνα επίσης με το Μέγαρο των Ηλυσίων, οι δυο ηγέτες συζήτησαν τρόπους για να προχωρήσουν στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

«Οι πρόεδροι συζήτησαν τρόπους προώθησης της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ και συνέχισαν τις συζητήσεις για τις συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη. Εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσουν τον διάλογο για αυτά τα δύο ζητήματα», συμπληρώνει το γαλλικό προεδρικό γραφείο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Μακρόν μετέφερε τέλος στον Πούτιν τις ανησυχίες άλλων Ευρωπαίων ηγετών παρατηρώντας ότι «ένας ειλικρινής διάλογος είναι ασυμβίβαστος με την κλιμάκωση της έντασης».