Η κατάσταση στην Ουκρανία και τη Συρία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του κυβερνοχώρου κυριάρχησαν στην πρώτη συνάντηση που είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο.
«Είχα μια πολύ μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρχαν πολλά ζητήματα, όπως η Ουκρανία, η Συρία, άλλα προβλήματα, άλλα διμερή θέματα», είπε ο Πούτιν ενώ ξεκινούσε η επόμενη συνάντησή του, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.
«Επιστρέψαμε επίσης και πάλι στα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο», πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης, προτού προχωρήσει στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση της ημέρας, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. Μάλιστα, φρόντισε να ζητήσει συγγνώμη που τον άφησε να περιμένει, παρατείνοντας την συζήτησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο μια ώρα πάνω από την προβλεπόμενη διάρκεια.
Πριν ακόμα το τετ-α-τετ ολοκληρωθεί, το Associated Press μετέδωσε ότι, σύμφωνα με πηγές του η ΗΠΑ και η Ρωσία ετοιμάζονται να ανακοινώσουν εκεχειρία στη νοτιοδυτική Συρία η οποία θα ξεκινήσει ήδη από την Κυριακή το μεσημέρι (12.00 ώρα Δαμασκού).
Την είδηση επιβεβαίωσε στη συνέχεια και το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο οποίος είπε στο δίκτυο ότι οι δύο ηγέτες έφτασαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Δύο ώρες και είκοσι λεπτά κράτησε το κρίσιμο τετ-α-τετ.
Ξεκίνησε στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) η πρώτη συνάντηση του Ντόναλντ Τράμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν όπως μετέδωσε πριν από λίγη ώρα το Reuters.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Πούτιν: «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι κοντά σας», με τον Ρώσο πρόεδρο να απαντά «Χαίρομαι πολύ που σας γνωρίζω προσωπικά. Ελπίζω η συνάντησή μας να αποφέρει καρπούς».
Ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση που φώναξε ένας δημοσιογράφος για την ρωσική εμπλοκή στις περσινές αμερικανικές εκλογές, και γυρνώντας στον ομόλογό του, του είπε: «Ανυπομονούμε να δούμε τις θετικές εξελίξεις που θα υπάρξουν στη Ρωσία και τις ΗΠΑ».
Παρότι είχε αρχικά προγραμματιστεί να διαρκέσει μόλις μισή ώρα, η συνάντηση ξεπέρασε τελικά τις δύο ώρες, αφού φαίνεται πως οι δύο ηγέτες είχαν πολλά – και κρίσιμα – θέματα να συζητήσουν.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πρόκειται να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για την εκεχειρία με επίσημη δήλωση του στο Αμβούργο αργότερα την Παρασκευή.
Στην πολυαναμενόμενη πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο δυναμικών ηγετών παρευρίσκονται επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και μεταφραστές από κάθε πλευρά.
https://twitter.com/RT_com/status/883327987646689280
Μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο πλανήτης την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού οι δύο ηγέτες διαφωνούν σε πολλά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως τον πόλεμο στη Συρία, τη διαμάχη της Ρωσίας με την Ουκρανία και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν τα κράτη τους απέναντι στη Βόρεια Κορέα.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η συνάντηση των δύο ηγετών είναι κρίσιμης σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε χθες από τη Βαρσοβία την «αποσταθεροποιητική» συμπεριφορά της Ρωσίας.
Πολλά διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν ότι η μικρή διάρκεια της συνάντησης (αναμένεται να κρατήσει μόνο 30 λεπτά) δεν θα επιτρέψει να συζητηθούν τα κρίσιμα ζητήματα και θα έχει καθαρά διερευνητικό χαρακτήρα.
Η πρώτη χειραψία
Λίγο νωρίτερα από τη συνάντησή τους, οι δυο άντρες αντάλλαξαν μια χειραψία κατά την είσοδό στο χώρο που πραγματοποιείται η σύνοδος. Όπως σχολιάζει το CNN, το επίμαχο βίντεο δείχνει πως ο Τραμπ έσπευσε πρώτος να προσεγγίσει τον Πούτιν, ο οποίος στεκόταν στη γωνία ενός ψηλού τραπεζιού.
Πρώτος ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε το χέρι του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χαμογελά σπεύδοντας κι αυτός με τη σειρά του να τον χαιρετήσει. Στη συνέχεια ο Τραμπ τον χτύπησε φιλικά στην πλάτη.
Παρών στη χειραψία ήταν και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Η συνάντηση Πούτιν-Τραμπ θα είναι επωφελής για τη ρωσική οικονομία
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, θα έχει θετικές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία.
Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου αυτής ο Σιλουάνοφ είπε επίσης ότι το θέμα του προστατευτισμού στην οικονομία θα αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν, για τη σύνταξη του οποίου εργάζονται οι ηγέτες των χωρών. Τόνισε όμως ότι ο προστατευτισμός είναι επιβλαβής για την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, η Ρωσία δεν σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους με σκοπό να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της.
Πούτιν ανυπομονεί να συναντηθεί με τον Τραμπ παρά τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου για το ρόλο της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Εννοείται πως ενημερώσαμε τον κύριο Πούτιν με όλες λεπτομέρειες για όλες τις δηλώσεις του Τραμπ στην Πολωνία, όπως επίσης και για τις δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της Ουάσινγκτον προκειμένου να προετοιμαστεί ενόψει της συνάντησής του με τον Τραμπ», τόνισε ο Πεσκόφ.
Ερωτηθείς για την πρώτη αντίδραση του Πούτιν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Ο Πούτιν το έλαβε υπόψη του».
Οι επικοινωνιολόγοι σηκώνουν τα… μανίκια για να αποκωδικοποιήσουν κάθε κάθε έκφραση του προσώπου και χειρονομία των δύο όπως βεβαίως και το τι θα πουν. Καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στις ΗΠΑ για πιθανές σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται πιέσεις να κρατήσει αυστηρή γραμμή απέναντι στη Μόσχα.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα ζητήσει ο Τραμπ από τον Πούτιν και τι ενδέχεται να του προσφέρει σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για το πώς οι χώρες τους μπορούν να συνεργαστούν για να σταθεροποιήσουν τη Συρία. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξετάσουν την πιθανότητα να δημιουργηθούν με τη Ρωσία κοινοί μηχανισμοί για τη διασφάλιση της σταθερότητας, περιλαμβανομένων των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, της αποστολής παρατηρητών επί του πεδίου ώστε να εποπτεύουν την τήρηση της εκεχειρίας και της συντονισμένης παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο Τίλερσον.
Ο Τραμπ πάντως δήλωσε νωρίτερα ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με τους ηγέτες της G20 στο Αμβούργο, όπως έγραψε στο Twitter: «Ανυπομονώ για όλες τις σημερινές συναντήσεις με τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησής μου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Έχουμε πολλά να πούμε».