Νέα ένταση δημιουργήθηκε και πάλι στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN o σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Σεμπάστιαν Γκόρκα, ο οποίος είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα επιστρέψει την διπλωματική ιδιοκτησία στην Ρωσία, μόνο αν εκείνη επιδείξει “έντιμες προθέσεις” στη Συρία.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου ήταν άμεση. “Η επιστροφή της διπλωματικής ιδιοκτησίας στη Ρωσία δεν μπορεί να εξαρτάται από οποιουσδήποτε όρους” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως “αυτό έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο”. Ο Πεσκόφ μάλιστα, παρά την κατηγορηματική του δήλωση, είπε “πως πρόκειται μάλλον για μια λαθεμένη διατύπωση, επειδή δεν μπορεί να γίνει λόγος για κάτι παρόμοιο”.

Αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κονσταντίν Κόσατσεφ, έγραψε στο ιστολόγιο του στο Facebook ότι “οι υποδείξεις του Λευκού Οίκου, που λένε ότι αν η Ρωσία δείξει ‘καλή θέληση’ όσον αφορά την ειρήνευση στην Συρία θα υπάρξουν πιθανότητες να της επιστραφεί η διπλωματική ιδιοκτησία, είναι το ίδιο κυνικές, όπως και το ίδιο το γεγονός της κατάσχεσης”. Στην ίδιο σχόλιο ο Κόσατσεφ, γράφει επίσης ότι “οι διπλωματικές σχέσεις δεν είναι ο τομέας στον οποίο μπορεί κάποιος να εκβιάζει και να θέτει όρους” και πως “συναλλαγές στην περίπτωση αυτή δεν μπορούν να υπάρξουν”.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται να δώσουν βίζα σε 35 ρώσους διπλωμάτες, που πρέπει να πάνε στις ΗΠΑ και να αντικαταστήσουν του 35 διπλωμάτες που είχε απελάσει η κυβέρνηση Ομπάμα τον Δεκέμβριο του 2016. “Η Ουάσιγκτον όχι μόνο δεν αναίρεσε την απόφαση για την απέλαση των διπλωματών μας, αλλά αρνείται επιπλέον να δώσει βίζα και σε εκείνους που πρέπει να πάνε να τους αντικαταστήσουν”.

Η Ζαχάροβα εξέφρασε επίσης την έκπληξη της για το ύφος των σχολίων που έγιναν κατά τις πρόσφατες ενημερώσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, με αναφορά τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Αμάν της Ιορδανίας, ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κέντρο που θα παρακολουθεί αν τηρείται η εκεχειρία στην Συρία. Η επικεφαλής του γραφείου τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Έζερ Χάουαρτ είχε δηλώσει ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ “προτρέχει” και πως η δημιουργία του κέντρου μελετάται ακόμη, αποκαλώντας τον στην ουσία βιαστικό. “Εκεί μιλάνε για κάποιες ταχύτητες, κάπου ο Λαβρόφ τους ξεφεύγει. Τόσο ακατανόητα τολμηρή είναι η ενημέρωση τους” δήλωσε η Ζαχάροβα διερωτώμενη ειρωνικά “Ασφαλώς πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και να χρησιμοποιήσουμε τέτοιο ύφος, και να σχολιάσουμε τις διμερείς σχέσεις με αυτό το ύφος”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον Δεκέμβριο του 2016 επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αιτιολογία τις κυβερνοεπιθέσεις που έκανε σε αμερικανικούς σέρβερς σύμφωνα με την Ουάσιγκτον η Ρωσία. Τότε από την Ουάσιγκτον και το Σαν Φραντσίσκο απελάθηκαν 35 Ρώσοι διπλωμάτες, ενώ στο Μέριλαντ και την Νέα Υόρκη κατασχέθηκαν δύο οικήματα που ανήκουν στην διπλωματική αντιπροσωπεία της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!