Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η ισπανική κυβέρνηση με την συμπεριφορά που επέδειξε στο καταλανικό δημοψήφισμα αφού με τόσο αίμα που βάφτηκαν οι δρόμοι δημιούρηγησε «εθνικούς» Καταλανούς ήρωες και μετέστρεψε ακόμα και ανθρώπους που δεν ήθελαν ανεξαρτησία τώρα να την ζητούν.
Κανείς στην ΕΕ δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής μετά από ότι συνέβη. Όλες οι χώρες έχουν «σκελετούς στην ντουλάπα και φοβούνται μήπως βγουν έξω.
Τα ποσοστά υπέρ του «ναι» για την ανεξαρτησία της Καταλονίας στο δημοψήφισμα της Κυριακής παρά την προσπάθεια της εθνικής ισπανικς αστυνομίας να το καταστείλει τραυματίζοντας 844 άτομα, έφτασαν το 90% και οφείλεται ακριβώς σε αυτήν την συμπεριφορά.
Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς ο τρόπος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ΔΕΝ ήταν διάφανος
Η διαδικασία έγινε χωρίς να εκπληρώνεται κανένα από τα κριτήρια που εγγυάται την αξιοπιστία της: διαφανείς εκλογικούς καταλόγους, μια ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, μυστική ψηφοφορία.
Ο Μαριάνο Ραχόι παρόλα αυτά κατάφερε να δημιουργήσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα στο ισπανικό βασίλειο αφού δημιούργησε με την χρήση απίστευτης βίας έναν εξοργισμένο λαό που πλέον μισεί την κεντρική κρατική εξουσία. Άνοιξε πληγές που πολύ δύσκολα θα κλείσουν
Όπως ανακοίνωσε η καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες. Η συμμετοχή ανήλθε στο 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια, παρά τη μαζική επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανέφερε ότι τα 2,02 εκατομμύρια που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν υπέρ του «ναι».
Το ερώτημα στο οποίο καλούνταν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι ήταν «θέλετε η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας;».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καταλανικής κυβέρνησης, 176.000 άνθρωποι ψήφισαν «όχι», ενώ από το δημοψήφισμα απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.
Δεν είναι το δημοψήφισμα σαν αποτέλεσμα το πρόβλημα, είναι οι εικόνες που προβλήθηκαν από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Αυτές θα μείνουν για πάντα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Καταλονία μοιράζεται σχεδόν εξίσου ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και εκείνους που θέλουν την παραμονή της περιοχής στην Ισπανία. Το 80% θα ήθελε να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα, με τη συμφωνία του ισπανικού κράτους, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες.
Εν ολίγοις ίσως ήταν καλύτερα να επιτραπεί το δημοψήφισμα από την ισπανική κυβέρνηση καθώς δεν ήταν δεσμευτικό και προπαντώς δνε ήταν ΝΟΜΙΜΟ.
Το πιθανότερο ήταν μάλιστα να έβγαζε μια οριακή πλειοψηφία υπέρ του «ΟΧΙ» και όσοι Καταλανοί θέλαν απόσχιση θα αναγκάζονταν να «λουφάξουν»
Ο επικεφαλής της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία. «Αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας αποκτήσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας δημοκρατίας», τόνισε ο Κάρλες Πουτζντεμόν κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, περιστοιχισμένος από μέλη της κυβέρνησής του, χαιρετίζοντας παράλληλα την κινητοποίηση «εκατομμυρίων» Καταλανών για το δημοψήφισμα παρά την απαγόρευσή του από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.
«Η κυβέρνησή μου τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υποβάλει τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο, που εκφράζει την κυριαρχία του λαού μας, ώστε να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο νόμος με τον οποίο εγκρίθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προέβλεπε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο αν η πλειοψηφία τασσόταν υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντάς την να παρέμβει άμεσα στη διένεξη. «Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», πρόσθεσε.
Μόνο που η ΕΕ ποτέ δεν θα ήθελε απόσχιση της Καταλωνίας και δεν την συμφέρει κάτι τέτοιο καθώς θα ανοίξουν πολύάσχημες ιστορίες σε δεκάδες κράτη-μέλη της. Σίγουρα πάντως δεν μπροούν οι Βρυξέλλες να νομιμοποιήσουν κάτι τέτοιο όσο ξύλο κι άν έπεσε.
Πέραν αυτού τίθεται και το εξής ζήτημα: Ποιος είπε στους Καταλανούς ότι θα είναι Ευρωπαίοι πολίτες εάν αποσχιστούν; Σφάλουν καθώς ΔΕΝ θα αποτελούν χώρα της ΕΕ. Θα πρέπει να κάνουν άιτηση προς την ΕΕ και μετά από δεκαετίες και εάν συμφωνήσει και δεν ασκήσει βέτο ότι θα έχει απομείνει από την Ισπανία ίσως και να μπουν.
Όπως επίσης κάνουν λάθος να θεωρούν ότι λόγω τουρισμού θα μπορούν να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι και θα ζουν πλουσιοπάροχα.
Με τις κατάλληλες «οδηγίες» για «παραδειγματισμό» οι tour operators μπορούν πολύ εύκολα να «εξαφανίσουν» τις τουριστικές ροές.
Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε είναι τελικά ποιοι είναι αυτοί που επιζητούν την απόσχιση της Καταλωνίας, άλλοτε βασιλείου της Αραγωνίας, όταν μάλιστα ο λαός της ήταν μοιρασμένος σε δύο σχεδόν ίσα μέρη, ανάμεσα σε «ΝΑΙ» και «ΟΧΙ»