Η Αλβανία συγκλονίζεται από σκάνδαλο μεγατόνων καθώς οι ιταλικές αρχές δημοσιοποίησαν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις μιας αλβανικής σπείρας διακίνησης ναρκωτικών η οποία εξαρθρώθηκε στην Ιταλία και φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Ε.Ράμα, με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να ζητά την άμεση παραίτηση της.

Οι δράστες, με επικεφαλής τον Μοϊσί Χαμπίλιαϊ, είχαν διασυνδέσεις με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Ράμα, Σαϊμίρ Ταχίρι, όπως και με το κέντρο των ραντάρ στο Δυρράχιο της Αλβανίας που ελέγχει τις αλβανικές ακτές και το οποίο εμφανίζεται να διευκόλυνε τις κινήσεις τους στη θάλασσα.

Οι κατηγορίες για διασυνδέσεις του συγκεκριμένου πολιτικού με το οργανωμένο έγκλημα και την άμεση κάλυψη του πρωθυπουργού Ράμα, ξεκίνησαν από το 2013 όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήρθε στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, επικαλούμενος τη Δικαιοσύνη, επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από τον πρώην στενό συνεργάτη του και νυν βουλευτή του κόμματός του.

Την ίδια στιγμή τα ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαιώνει και η αντιπολίτευση, σύμφωνα με τις οποίες επίκεινται και άλλες συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών και πολιτικών της κυβέρνησης.

Σ’ αυτό το πολιτικό κλίμα η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλεζίμ Μπάσα κάλεσε χθες σε κοινό μέτωπο αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Σε κοινή ανακοίνωση τους, ζητούν την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Ράμα, στον οποίο καταλογίζουν τη βασική ευθύνη των σχέσεων του οργανωμένου εγκλήματος με την κυβέρνηση, και τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης περιορισμένης θητείας με στόχο την δίωξη της «της μαφίας» και την διοργάνωση νέων εκλογών που θα αποκαταστήσουν το έννομο καθεστώς στη χώρα όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άμεση ήταν η απάντηση του Ράμα, ο οποίος δήλωσε «Κανένα νέο από το παλιό μέτωπο» και υποστήριξε ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν επιθυμούν ένα σοβαρό κράτος, ούτε πόλεμο κατά του εγκλήματος και των τραυμάτων που κληρονομήθηκαν από την παλιά διακυβέρνησή τους, παρά μόνο την εξουσία».

Την προηγούμενη βδομάδα και λίγες μέρες πριν την εξάρθρωση στην Ιταλία της σπείρας διακίνησης ναρκωτικών, στην αλβανική Βουλή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου παρουσίασης φωτογραφιών και βίντεο των αντίστοιχων πολιτικών με εκπροσώπους του οργανωμένου εγκλήματος.

Χθες, εξάλλου έγινε επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψη των συνεργών του Χαμπίλιαϊ στην Αυλώνα της Αλβανίας, οι οποίοι ωστόσο διέφυγαν Εν τέλει η αστυνομία μπόρεσε να κατασχέσει πεντέμισι τόνους χασίς που προοριζόταν για μεταφορά στην Ιταλία.

Την ίδια στιγμή ο αρχηγός της αλβανικής Αστυνομίας Χακί Τσάκο, ανακοίνωσε μαζικές απολύσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Αστυνομίας σε περιφέρειες όπου τα κρούσματα του οργανωμένου εγκλήματος εμφανίζονταν αυξημένα.

Μόνο στην Αστυνομία της περιφέρειας Ελμπασάνι απολύθηκαν σήμερα 13 στελέχη της.

ΥΠΕΞ: «Η μαφιόζικη κυβέρνηση Ράμα θέλει να ξεριζώσει την ελληνική μειονότητα από την Β. Ήπειρο»

Αναφορά στις διασυνδέσεις της κυβέρνησης Έντι Ράμα με την αλβανική μαφία κάνει για πρώτη φορά σ’ ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η επιχείρηση κατεδάφισης ελληνικών σπιτιών δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από προσπάθεια εξόντωσης της ελληνικής μειονότητας στην Βόρεια Ήπειρο.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Προκαλεί ανησυχία η διαφαινόμενη διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική σκηνή της Αλβανίας, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη σύλληψη του επικεφαλής κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, οποίος τυγχάνει και συγγενής ενός μέχρι πρότινος κορυφαίου Υπουργού της κυβέρνησης Ράμα.

Εξίσου προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί μέτρα καταστροφής περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, στο πλαίσιο πολιτικής ξεριζωμού της ιστορικής παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή της Χειμάρρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η χθεσινή απόφαση των αλβανικών αρχών επιβεβαιώνει ότι ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις μειονότητες αποτελεί ένα βήμα πίσω για την κύρια μειονότητα της Αλβανίας. Πολλοί δε την ερμηνεύουν ως πράξη που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της αλβανικής κοινής γνώμης από το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με το ναρκεμπόριο. Ελπίζουμε να μην είναι έτσι».