Τουλάχιστον 136 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Υεμένη σε διάστημα δέκα ημερών από αεροπορικές επιδρομές που διενήργησε ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός, δήλωσε σήμερα ο ΟΗΕ, ο οποίος καταδίκασε την «εντατικοποίηση» αυτών των επιθέσεων από αέρος.
«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την αύξηση του αριθμού των αμάχων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν πρόσφατα στην Υεμένη ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης των αεροπορικών πληγμάτων που πραγματοποιεί ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου (της Υεμένης) Άλι Αμπντάλα Σάλεχ στις 4 Δεκεμβρίου», δήλωσε στα ΜΜΕ εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Ρούπερτ Κόλβιλ.
«Το γραφείο μας στην Υεμένη επιβεβαίωσε τον θάνατο 136 αμάχων (…) και τον τραυματισμό άλλων 87 έπειτα από αεροπορικά πλήγματα» στις επαρχίες Σαναά, Σαάντα, Ταΐζ, Αλ Χουντάιντα και Μαρίμπ «μεταξύ 6 και 16 Δεκεμβρίου», είπε.
Τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τα αεροπορικά πλήγματα που είχαν στόχο ένα νοσοκομείο στην Αλ Χουντάιντα στις 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που διευκρινίζει πως «στρατιωτικά οχήματα των Χούτι βρίσκονταν κοντά στον περίβολο του νοσοκομείου την ώρα που διενεργούνταν τα αεροπορικά πλήγματα».
Εξάλλου, ο συνασπισμός πραγματοποίησε επτά αεροπορικά πλήγματα στις 13 Δεκεμβρίου που έπληξαν ένα συγκρότημα της στρατιωτικής αστυνομίας στον τομέα Σάουμπ στη Σαναά.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο μια φυλακή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 45 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 53. Όλα τα θύματα ήταν κρατούμενοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει ο ΟΗΕ.
Σε μια άλλη περίπτωση, στις 16 Δεκεμβρίου, μία γυναίκα και εννέα παιδιά, που επέστρεφαν από έναν γάμο, σκοτώθηκαν από επιδρομές στην επαρχία Μαρίμπ.
Ο συνασπισμός αυτός, του οποίου ηγείται το Ριάντ, επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 προκειμένου να ανακόψει την προέλαση των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούτι που κατέκτησαν μεγάλες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα, που εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχό τους. Ο συνασπισμός έχει επικριθεί συχνά στο παρελθόν για επανειλημμένα «λάθη» που προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων κατά τη διάρκεια αεροπορικών πληγμάτων.
Η χώρα αντιμετωπίζει τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο» και χιλιάδες άνθρωποι απειλούνται άμεσα από λιμό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Μετά την επέμβαση του συνασπισμού, ο πόλεμος προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 8.750 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων χιλιάδων άλλων. Επιπλέον, από τα τέλη Απριλίου, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από χολέρα.
Καλούμε όλα τα μέρη στη σύγκρουση να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, εκτίμησε πως η βία, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό που επιβλήθηκε τον περασμένο μήνα στα λιμάνια που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δημιούργησαν μια «φρικτή κατάσταση στην Υεμένη… μια πραγματική κόλαση για πολλούς κατοίκους της Υεμένης».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.