Η «Συμμαχία των Αλβανών» ανακοίνωσε την αποχώρηση της από τον κυβερνητικό συνασπισμό των Σκοπίων, φέρνοντας την ηγεσία στην πρώτη της κρίση, μετά τον σχηματισμό της. Ο Ζ. Σέλα, κατηγορεί τον επικεφαλή Ζ. Ζάεφ για συνέχιση της πολιτικής Γκρουέφσκι, υπό την πίεση του αλβανικού κόμματος DUI, ενώ επικαλείται και τον νόμο για τις γλώσσες, που τέθηκε σε διαβούλευση στο κοινοβούλιο της χώρας

О ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα, σε δήλωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, ανέφερε ότι τα στελέχη του αποχωρούν από την κυβέρνηση διότι παραβιάστηκε η συμφωνία που είχαν συνάψει με τον Ζόραν Ζάεφ. «Είναι προφανές ότι όλα αυτά προκύπτουν λόγω των πιέσεων που ασκεί ο Αλί Αχμέτι (σ.σ. του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI – είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα), ο οποίος ακολουθεί την ίδια αρχή διακυβέρνησης και συνασπισμού όπως όταν ήταν πρωθυπουργός ο Γκρουέφσκι. Ένας άλλος λόγος είναι ο νόμος για τις γλώσσες, ο οποίος έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη κοινοβουλευτικής συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο στα τέλη Ιανουαρίου» δήλωσε ο Σέλα.
Σύμφωνα με την ΤELMA TV, oι αναπληρωτές υπουργοί από τη Συμμαχία των Αλβανών, Άρτα Τότσι, υφυπουργός Εξωτερικών και ο Ρέμζι Μεμέτι, υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Ζάεφ: «Υπάρχει δέσμευση» για λύση του Σκοπιανού – Αποδεκτά τα «Βόρεια, Άνω ή Νέα “Μακεδονία”» λέει ο αντιπρόεδρος

Οι συνομιλίες για το όνομα δεν έχουν υπεισέλθει ακόμα στην ουσία, οπωσδήποτε όμως υπάρχει δέσμευση για τη λύση του ζητήματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ αναφερόμενος στο Σκοπιανό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο “MIA”, σχολιάζοντας προηγούμενες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι το ζήτημα της ονομασίας πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί και ότι οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν εάν θα είναι Βόρεια, Άνω ή Νέα “Μακεδονία”.

«Κατά τη γνώμη μου», είπε ο Ανγκιούσεφ, «Βόρεια, Άνω ή Νέα είναι αποδεκτοί προσδιορισμοί» και τόνισε ότι το ζήτημα του ονόματος είναι ένα εσωτερικό θέμα που επηρεάζει τον επιχειρηματικό τομέα, αφού η οικονομική ευημερία στηρίζεται στο κράτος δικαίου και στη σταθερή πολιτική κατάσταση αλλά κυρίως στην ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. «Αυτό σημαίνει συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος….Η “μακεδονική” ταυτότητα και η γλώσσα είναι η κόκκινη γραμμή πέρα από την οποία δεν θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις …» είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος Ανγκιούσεφ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου, ο Ζάεφ είπε ότι ο Ανγκιούσεφ πήρε μόνος του το δικαίωμα να σχολιάσει ανοικτά τις διάφορες προτάσεις για το όνομα, που κυκλοφορούν στην κοινή γνώμη. «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει διαφανείς διαδικασίες», είπε. «Είμαι δημοκράτης, σέβομαι τις αντίθετες απόψεις. Δεν έχουμε ακόμα εμβαθύνει στην ουσία στις συνομιλίες μας με την Ελλάδα. Ελπίζω ότι θα ολοκληρωθούν με την επίτευξη τελικής λύσης… Η διαπραγματευτική διαδικασία για το όνομα, με τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, μέχρι τώρα έχει αναδείξει μια αποφασιστικότητα, και από τα δύο μέρη, να δεσμευτούν περαιτέρω για να διευθετηθεί το ζήτημα που έχει η Ελλάδα σχετικά με το όνομα» δήλωσε ο Ζάεφ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, επιβεβαιώθηκε από σκοπιανής πλευράς ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα περάσει την Παραμονή Πρωτοχρονιάς με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο Ζάεφ θα επισκεφθεί την Ελλάδα για τις γιορτές του Νέου Έτους, μετά από πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια στις 16 Νοεμβρίου 2017. «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα είναι ιδιωτική, όχι επίσημη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων.