Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τα ξημερώματα να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Μόσχα, μετά τα όσα έγιναν γνωστά για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του.

Σε μια συμβολική κίνηση στήριξης προς το Λονδίνο αναφορικά με την υπόθεση της επίθεσης με νευροτοξικό παράγοντα κατά του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ σε βρετανικό έδαφος, η Ένωση ανακαλεί για έναν μήνα τον Γερμανό διπλωμάτη Μάρκους Έντερ, που είναι ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μόσχα.

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ εξ ονόματος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών μελών με την οποία τονιζόταν ότι συντάσσονται στο ζήτημα αυτό με το Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρούν ότι η η Ρωσία βρίσκεται «πιθανότατα» πίσω από τη δηλητηρίαση του Σκρίπαλ και της κόρης του στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι.

Kράτη μέλη πιθανόν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν μάλιστα το ενδεχόμενο να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας, όπως ανέφερε διπλωμάτης μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου. Ήδη η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε είε ότι σκέφτεται σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της Βαλτικής, αλλά και η Πολωνία.

Σύμφωνα με το BBC ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θέλει μεν να «εκφράσει αλληλεγγύη» προς τη Βρετανία, σημειώνοντας ωστόσο ότι «πρέπει να ενεργήσουμε με υπευθυνότητα στο θέμα αυτό».

Brexit και εμβάθυνση της ΟΝΕ στη σημερινή ατζέντα

Το Brexit και η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα τους Eυρωπαίους ηγέτες, κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι «27» αναμένεται να επικυρώσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μεταβατική περίοδο και να υιοθετήσουν την πρώτη δέσμη κατευθυντήριων γραμμών για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, θα συμμετάσχουν μόνον οι 19 αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ζώνης του Ευρώ. Στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Τουσκ τονίζει ότι θα είναι μια ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων για τη γενικότερη προοπτική της περαιτέρω εμβάθυνσης. Τα δύο θέματα στα οποία υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο οι αποφάσεις μετατίθενται για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!