Η Βουλγαρία έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει αγωγό φυσικού αερίου από την Ρωσία, από την στιγμή που υπαναχώρησε στα σχέδια για τον «South Stream» πριν τέσσερα χρόνια.

Αυτό έγραψε στο Twitter του ο Ρώσος γερουσιαστής Aleksey Pushkov, ενώ πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Μόσχα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev, την περασμένη εβδομάδα.

Στη Μόσχα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας πρότεινε την κατασκευή απ΄ ευθείας αγωγού αερίου από τη Ρωσία στη χώρα του.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ έχουν επανέλθει επαναλαμβάνοντας τις απειλές τους, προειδοποιώντας πως «θα τιμωρήσουν τόσο την Ρωσία όσο και την Γερμανία» εάν προχωρήσουν τα σχέδια για την δημιουργία του αγωγού που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω των βορειοανατολικών ακτών της Βαλτικής.

«Οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, και ίσως επιβάλλουν κυρώσεις επειδή θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη», σύμφωνα με δήλωση της Sandra Oudkirk, βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για ζητήματα ενέργειας και διπλωματίας.

Η Βουλγαρία ανεφοδιάζεται με ρωσικό φυσικό αέριο -τράνζιτ- μέσω Ουκρανίας αλλά και άλλων πελατών της Gazprom στην Ευρώπη. Τον περασμένο χρόνο η Βουλγαρία είχε παραλάβει 3,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικό φυσικό αέριο, 4,7% περισσότερα από το 2016.

«Θα μπορούσε όμως να λαμβάνει αέριο από τη Ρωσία μέσω αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα – ας το πούμε «Bulgarian Stream», είπε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Radev, σε συνέντευξή του στη ρωσική οικονομική εφημερίδα Kommersant.

«Η απόφαση της Βουλγαρίας να απορρίψει τον South Stream ήταν μεγάλο λάθος. Η Τουρκία αμέσως άρπαξε την ευκαιρία (με τον Turkish Stream) και η Γερμανία με τον Nord Stream 2. Ένα καλό μάθημα για την Σόφια», έγραψε ο Pushkov.

Την προοπτική για την κατασκευή του αγωγού South Stream, είχε σταματήσει η Βουλγαρία, μετά από πιέσεις που δέχτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Την τελική απόφαση είχαν ανακοινώσει τον Ιούνιο του 2014 οι βουλγαρικές αρχές μετά την επίσκεψη στη Σόφια των Αμερικανών γερουσιαστών John McCain, Chris Murphy και Ron Johnson.

Το πρόγραμμα για την κατασκευή του αγωγού είχε συμφωνηθεί επίσημα το 2012. Είχε τότε θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, επειδή θα παρέκαμπτε την πολιτικά ασταθή Ουκρανία. Κατόπιν, η Ρωσία ανακοίνωσε την κατασκευή του αγωγού μέσω Τουρκίας.

Ο αγωγός Turkish Stream που βρίσκεται υπό κατασκευή, αποτελείται από δύο γραμμές:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

– Η πρώτη με δυνατότητα μεταφοράς 15,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο κατ΄ ευθείαν στην Τουρκία.
– Η δεύτερη σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο στους Ευρωπαίους πελάτες μέσω Τουρκίας, στην Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Σερβία και Ουγγαρία