“Φωτιά” βάζει εκ νέου στην ετοιμόρροπη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας Μίλε Μποσνιακόφσκι, ο οποίος αντέδρασε έντονα στο χθεσινοβραδινό non paper του Μεγάρου Μαξίμου, λέγοντας ορθά κοφτά ότι βάσει της συμφωνίας: «Διατηρούμε το δικαίωμα να αποκαλούμε τους εαυτούς μας Μακεδόνες»!
Μάλιστα, σχολίασε ότι το non paper είναι ερμηνεία και δεν ανταποκρίνεται στους αρχικούς όρους της συμφωνίας.
«Η βάση της συμφωνίας είναι το πώς η Ελλάδα ερμηνεύει και κατανοεί τον όρο Μακεδονία. Και αποδέχθηκαν το πώς εμείς κατανοούμε και ερμηνεύουμε τον όρο Μακεδονία.
Μία σαφής διάκριση γίνεται ανάμεσα στο τι σημαίνει Μακεδονία για εκείνους και τι είναι αποδεκτό σε εμάς και τι σημαίνει για εμάς Μακεδονία και είναι αποδεκτό για εκείνους», είπε αρχικά ο Μίλε Μποσνιακόφσκι.
Μάλιστα, τόνισε «Διατηρούμε το δικαίωμα να αποκαλούμε τους εαυτούς μας Μακεδόνες», ενώ συμπλήρωσε ότι η συμφωνία «διατηρεί τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα».
Σε ό,τι αφορά τα σύμβολα, εξήγησε ότι δεν αποτέλεσαν μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας και διευκρίνισε ότι ο ύμνος και η σημαία της γειτονικής χώρας δεν θα αλλάξουν.
Καθηγητής Νομικής στα Σκόπια: “Μόνο ο πρόεδρος μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία”
Στο μεταξύ στα Σκόπια ο καθηγητής της Νομικής του Πανεπιστημίου του Στιπ και μέλος του προεδρείου της Αριστεράς, Ντιμιτάρ Απασίεφ, ισχυρίζεται ότι το «Μακεδονικό» Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα μόνο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαπραγματευθεί και να συνάψει διεθνείς συμφωνίες και όχι η κυβέρνηση, κάτι που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το σκηνικό, αφού ο Σκοπιανός πρόεδρος δεν προτίθεται να την υπογράψει.
«Αυτές οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις είναι εντελώς παράνομες. Το συνταγματικό σύστημα της χώρας μας εκφράζεται από κοινού ως εκτελεστική εξουσία. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μόνο πρόεδρο και μόνο πρωθυπουργό, Έχουμε έναν πρωθυπουργό και έναν πρόεδρο.
Ο πρωθυπουργός εκλέγεται από τη Συνέλευση, ο πρόεδρος και αρχηγός του κράτους της Δημοκρατίας, εκλέγεται από τους πολίτες.
Και εδώ το σύνταγμα δίνει στον αρχηγό του κράτους το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες.
Όχι η κυβέρνηση, με κανέναν τρόπο η κυβέρνηση. Έχει αρμοδιότητες για υπουργικές αποφάσεις σε τεχνικά θέματα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό κλπ.» είπε ο Απασίεφ.