Στο παρά 5′ της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 11 & 12 Ιουλίου, όπου θα τεθεί το ζήτημα ένταξης της ΠΓΔΜ στους κόλπους της Συμμαχίας, εκδηλώνεται σήμερα το βράδυ αμερικανική πρωτοβουλία, υπό το φόβο ναυαγίου στις Βρυξέλλες.
Έτσι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ.Τραμπ έδωσε εντολή στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να επικοινωνήσει το συντομότερο δυνατό με Α.Τσίπρα και Ζ.Ζάεφ προκειμένου να διασφαλίστούν συγκεκριμένες προυποθέσεις.
Έτσι όπως ανακοινώθηκε απο το Λευκό Οίκο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Πενς θα έχει στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνέχεια, ο κ. Πενς θα μιλήσει τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στις 10:30 το βράδυ.
Αντικείμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών του υπ’ αριθμόν 2 Αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Σκοπιανό ομόλογό του θα είναι η αναμενόμενη εξέταση του αιτήματος της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θέμα για το οποίο η Ελλάδα έθετε, μέχρι τώρα, βέτο.
Δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Μάικ Πενς με τους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ θα είναι και οι εξελίξεις, κυρίως στα Σκόπια, μετά τη συμφωνία όπου η Ελλάδα ουσιαστικά παραχωρεί τα ιστορικά και πολιτιστικά δικαιώματα της Μακεδονίας στα Σκόπια.
Η Βουλή των Σκοπίων κλήθηκε το μεσημέρι εκ νέου να αποφασίσει για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, εξαιτίας της άρνησης του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να την υπογράψει.
Και αυτή τη φορά η συμφωνία πέρασε από το Κοινοβούλιο άνετα, με 69 ψήφους υπέρ, έναν βουλευτή να απουσιάζει και τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) να απέχουν από την ψηφοφορία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, στην ομιλία του επανέλαβε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια δεν θέτει σε κίνδυνο τη «μακεδονική» ταυτότητα και εθνότητα. Και κάλεσε τον πρόεδρο Ιβάνοφ να την επικυρώσει, καθώς δεν γίνεται -όπως τόνισε- να υπερασπιστεί το Σύνταγμα, παραβιάζοντάς το.