Οι ΗΠΑ για πρώτη φορά επιβάλλουν κυρώσεις σε σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ καθώς ανακοίνωσαν σήμερα κυρώσεις κατά των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας για την συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού κληρικού Άντριου Μπράνσον, προκαλώντας την οργή της Αγκυρας.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, οι κυρώσεις επιβλήθηκαν κατά του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, οι οποίοι «είχαν ηγετικό ρόλο στους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την σύλληψη και την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον».
Οι κυρώσεις προς τους δύο υπουργούς Γκιούλ και Σοϊλού αφορούν δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου των δύο που βρίσκεται εντός αμερικανικής δικαιοδοσίας και οποιαδήποτε συναλλαγή Αμερικανών με τους δύο Τούρκους αξιωματούχους κρίνεται απαγορευμένη.
«Η άδικη κράτηση του πάστορα Μπράνσον και η συνεχιζόμενη δίωξή του από τους Τούρκους αξιωματούχους είναι απλά απαράδεκτη» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνιούτσιν σε μια συνακόλουθη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονταν οι οικονομικοί περιορισμοί. «Ο πρόεδρος κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωσή του».
Εντονη ήταν η αντίδραση της Αγκυρας, όπως αναμενόταν, για την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος δύο Τούρκων υπουργών.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι «η απόπειρα των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε δύο υπουργούς μας δεν θα μείνει αναπάντητη», ενώ σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει τη «λανθασμένη απόφαση».
«Η επιθετική συμπεριφορά δεν εξυπηρετεί κανέναν», τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου. «Αυτή η απόφαση δεν συνάδει με τη σοβαρότητα κράτους, ούτε μπορεί να εξηγηθεί από την έννοια της δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ασεβή παρέμβαση στο νομικό μας σύστημα», επισημαίνει ακόμη.
Η υπόθεση του Αμερικανού πάστορα , που παρέμεινε φυλακισμένος για 21 μήνες στις τουρκικές φυλακές προτού τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα, έχει πυροδοτήσει κρίση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.
Ο Μπράνσον, που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, κατηγορείται ότι παρείχε βοήθεια σε υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν «ενορχηστρωτή» της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Κατηγορείται επίσης ότι παρείχε στήριξη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αλλά και για κατασκοπεία.
Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ.
«Ο Αμερικανός πάστορας που βρίσκεται στο επίκεντρο των αυξημένων εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας είναι επικεφαλής της CIA στην Τουρκία κάτω από το μανδύα του κληρικού», έγραψε ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής Yeni Safak, Ταμέρ Κορκμάζ .
Ο ίδιος αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι τη νύχτα του πραξικοπήματος η CIA ήταν «εν δράσει» , όπως και ο «πράκτορας Μπράνσον»
Και συνεχίζει ότι υπάρχουν αποδείξεις για τις διασυνδέσεις του με το κίνημα Γκιουλέν και το PKK.