Μια ώρα πίσω θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, καθώς περνάμε και επίσημα στη χειμερινή ώρα και ίσως είναι η τελευταία φορά που αλλάζουμε ώρα.
Έτσι στις 4 π.μ. οι δείκτες του ρολογιού θα γυρίσουν στις 3 π.μ., με το θέμα της αλλαγής της ώρας να συνεχίζει να απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση
Θερινή ώρα για πάντα;
Ή χειμερινή ώρα, η οποία είναι στην πραγματικότητα και η κανονική; Η Ρωσία, πάντως έχει κάνει ήδη την επιλογή της: Μόνιμα θερινή!
Στο Μαρόκο,αποφάσισαν να διατηρήσουν τη θερινή ώρα, λίγο πριν τα ρολόγια επιστρέψουν πίσω στη χειμερινή.
Η επίσημη αιτιολογία της κυβέρνησης της χώρας; Ότι η μη αλλαγή θα φέρει «Μία επιπλέον ώρα φυσικού φωτός»…
Ως εκ τούτου, οι Μαροκινοί δεν θα γυρίσουν τους δείκτες του ρολογιού τους μία ώρα πίσω σήμερα Κυριακή (28.10.2018), όπως θα κάνουμε εμείς στην Ελλάδα.
Από το 1980, τα ρολόγια αλλάζουν δύο φορές το χρόνο: το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου μέχρι το 1996 και μετά του Οκτωβρίου.
Πριν από λίγες εβδομάδες, μια δημοσκόπηση στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έδειξε ότι το 51% θέλει ως μόνιμη τη θερινή ώρα. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να έχουν ακόμη και το χειμώνα, το φθινόπωρο και την άνοιξη, μετά τη δουλειά και το σχολείο, τον ελεύθερο χρόνο τους στο φως της ημέρας», λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ.
Στις ομάδες εργασίας των κρατών – μελών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες προκύπτει μια διαφορετική εικόνα:
Η Πορτογαλία, όπως και η Ελλάδα, θα επιθυμούσαν περισσότερο τη σημερινή λύση – να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τα ρολόγια δύο φορές το χρόνο.
Η Γαλλία και η Ισπανία, καθώς και η Ολλανδία , η Δανία και η Φινλανδία, θέλουν τη χειμερινή ώρα ως μόνιμη λύση.
Η Γερμανία, η Πολωνία, η Κύπρος καθώς και τα κράτη της Βαλτικής υποστηρίζουν τη θερινή ώρα αιωνίως.
Την Δευτέρα (29.10.2018), οι υπουργοί των κρατών – μελών θα συναντηθούν στο Γκρατς της Αυστρίας για να εξετάσουν την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ο επικεφαλής της Κομισιόν, τούς έχει καλέσει να υποβάλουν έκθεση στις Βρυξέλλες μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2019 σχετικά με το πώς πρέπει να ρυθμίζουν τα ρολόγια στο μέλλον.
Στην Ελλάδα, πάντως, λόγω τουρισμού, είναι απόλυτα λογικό αν επιβληθεί μόνιμη ώρα, αυτή να είναι η θερινή. Το να βραδιάζει ενωρίς το καλοκαίρι, είναι απόλυτα καταδικαστικό για μια σειρά επαγγέλματα.