Η Αίγυπτος στην προσπάθεια της να βάλει ένα τέλος στον ισλαμικό εξτρεμισμό εξετάζει δια του νόμου την απαγόρευση της χρήσης μπούρκας σε δημόσιους χώρους.
Δεκάδες επιθέσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών -όπως εκείνη της περασμένης εβδομάδες από τζιχαντιστές που εκτέλεσαν έξι Κόπτες Χριστιανούς- έχουν συγκλονίσει τα τελευταία χρόνια την βορειοαφρικανική χώρα, όπου οι μουσουλμάνοι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.
Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η βουλευτής Γκάντα Ατζάμ και το οποίο εξετάζει η Βουλή της χώρας, προβλέπει την επιβολή προστίμου 1.000 Αιγυπτιακών λιρών (κάπου 50 ευρώ) στις γυναίκες που θα αψηφούν την απαγόρευση και θα φορούν μπούρκα σε δημόσιους χώρους μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, κλινικές, σχολεία, θέατρα, κινηματογράφοι και μουσεία.
Όπως είπε η βουλευτής, σκοπός του νομοσχεδίου είναι «να υποστηρίξει τις προσπάθειες του κράτους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Πολιτικοί αναλυτές, όπως ο Αχμάντ Σαρμπίνι, εκτιμούν ότι η μπούρκα «δημιουργεί ένα κενό ασφαλείας καθώς πολλοί τρομοκράτες -άνδρες και γυναίκες- τη χρησιμοποιούν για να κρύβουν την ταυτότητά τους και να παρεισφρύουν σε δημόσιους χώρους».
Η απαγόρευση «δεν θα συνιστά περιορισμό των ελευθεριών, ούτε θα αντιστρατεύεται τη θρησκεία καθώς ο ισλαμικός νόμος δεν υποχρεώνει τις γυναίκες να φορούν τη μπούρκα», είπε.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δίνει εδώ και δεκαετίες μάχη με τον ισλαμικό εξτρεμισμό, η οποία επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια στη χερσόνησο του Σινά, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί εκεί από το 2013 από τζιχαντιστές, ενώ στο σταυρόνημα των τελευταίων βρίσκεται και η κοπτική μειονότητα, που θρηνεί δεκάδες νεκρούς σε επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας.
Η μπούρκα έχει απαγορευτεί σε αρκετές δυτικές χώρες, αρχής γενομένης από τη Γαλλία το 2010.