ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Κυβερνητική κρίση στην Βρετανία: Πιθανή πρόταση μομφής κατά Τ.Μέι – Πολλοί Συντηρητικοί ζητούν «σκληρότερο» Brexit

Κυβερνητική κρίση στην Βρετανία: Πιθανή πρόταση μομφής κατά Τ.Μέι – Πολλοί Συντηρητικοί ζητούν «σκληρότερο» Brexit

(Ανανέωση 21.20) Σε δηλώσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για το Brexit προχώρησε η Τερέζα Μέι μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

“Είχαμε μια παθιασμένη συζήτηση για το Brexit” τόνισε αρχικά. “Πιστεύω πως το έγγραφο της συμφωνίας ήταν ό, τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε. Κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα που θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά. Όταν βγάλεις τις λεπτομέρειες, η επιλογή είναι καθαρή. Αυτή η συμφωνία θα φέρει δύσκολες μέρες. Η επιλογή ήταν αυτή η συμφωνία που θα μας δώσει πίσω τον έλεγχο, ή να πάμε πίσω στο μηδέν. Είναι δουλειά μου ως πρωθυπουργός να εξηγήσω τις αποφάσεις.

Πιστεύω πως ό, τι χρωστάω στη χώρα είναι να παίρνω αποφάσεις προς το εθνικό συμφέρον. Με όλη μου την καρδιά πιστεύω πως αυτή η απόφαση είναι προς το συμφέρον όλου του Ηνωμένου Βασιλείου“, ανέφερε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερα δύσκολο έργο μπροστά της, για να πείσει το κοινοβούλιο, κάτι που αναγνώρισε και η ίδια. «Ξέρω ότι έρχονται δύσκολες ημέρες. Δεν είναι μία απόφαση που πήραμε ελαφρά τη καρδία. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία», συμπλήρωσε.


Οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Τερέζα Μέι θα θέσουν ζήτημα εμπιστοσύνης για τη θέση της ως πρωθυπουργού, μετέδωσε πριν από λίγο το BΒC, επικαλούμενο κορυφαίο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα στελέχη αυτά είναι τόσο εξοργισμένα με το προσχέδιο τηw Μέι για το διαζύγιο με την ΕΕ που ήδη έχουν αποστείλει επιστολές στον επικεφαλής της επιτροπής των Συντηρητικών βουλευτών, η οποία είναι αρμόδια για τη εσωκομματική διαδικασία και διαχείριση κάθε αιτήματος αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Τις πληροφορίες του BBC φαίνεται να επιβεβαιώνει δήλωση του βουλευτή των Τόρις Κονορ Μπερνς που μιλάει ουσιαστικά για «αλλαγή πρωθυπουργού όταν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική».

«Ανώτερα στελέχη των Τόρις μου αναφέρουν ότι η οργή των Brexiteers είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται πιθανό να ζητήσουν τη διεξαγωγή ψήφου δυσπιστίας της ηγεσίας του κόμματος αύριο», τόνισε η πολιτική συντάκτρια του BBC όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο υπουργός υπεύθυνος του Brexit Ντομινίκ Ράαμπ δεν αναμένεται πλέον να ταξιδέψει σήμερα στις Βρυξέλλες για να χαιρετήσει το σχέδιο συμφωνίας Brexit με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Με την αντιπολίτευση αλλά και πολλούς συντηρητικούς βουλευτές να απειλούν να καταψηφίσουν, το πιο κρίσιμο θέμα παραμένει το μέλλον των συνόρων ανάμεσα με την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Στόχος όλων είναι να αποτραπεί η επαναφορά των λεγόμενων «σκληρών συνόρων», στα οποία οι ταξιδιώτες και τα εμπορεύματα θα υπόκεινται σε έλεγχο, σε περίπτωση που η προβλεπόμενη μεταβατική περίοδος λήξει χωρίς συμφωνία για τα εμπορικά θέματα που μένει να επιλυθούν.

Ακόμα και στους κόλπους των Τόρις της Τερέζα Μέι, οι υποστηρικτές του Brexit φοβούνται ότι οι προβλέψεις της συμφωνίας (το λεγόμενο backstop) θα αναγκάσει το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμορφώνεται με τους εμπορικούς κανόνες της ΕΕ για χρόνια, λόγω των συνόρων της Β.Ιρλανδίας με την ΕΕ.

Μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο

Σε εξέλιξη είναι στο Λονδίνο η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει συγκαλέσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit στο οποίο κατέληξε χθες με τις Βρυξέλλες.

H μαραθώνια συνεδρίαση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 16.00 ώρα Ελλάδας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει το υπουργικό της συμβούλιο να αποδεχθεί το σχέδιο της συμφωνίας για το διαζύγιο με την ΕΕ, το οποίο οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι απειλεί την κυβέρνησή της και την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ίδια υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, λέγοντας ότι ανταποκρίνεται «στην ψήφο των Βρετανών».

Η συμφωνία προβλέπει τη λήψη απόφασης τον Ιούλιο του 2020 προκειμένου να παραμείνουν ανοικτά τα ιρλανδικά σύνορα, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ. Όμως, οι υπουργοί της Μέι είναι διχασμένοι.

Αρχικά, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τις 5 μ.μ. (τοπική ώρα, 7 μ.μ. ώρα Ελλάδος), οπότε και η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας θα έκανε δήλωση, για να ενημερώσει τους πολίτες για τη συμφωνία. Όμως, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Sky, η συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 2 (ώρα Βρετανίας, 4 ώρα Ελλάδος), δεν θα ολοκληρωθεί πριν τις 7 (ώρα Βρετανίας, 9 ώρα Ελλάδος).

Αρχικά ανακοινώθηκε ότι το υπουργικό συμβούλιο και κατ’ επέκταση, η δήλωση, θα καθυστερήσει για τουλάχιστον μία ώρα, στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η ακύρωση οφείλεται στις διαμαρτυρίες των βουλευτών, που ζητούν να ενημερωθούν για τη συμφωνία.

Τι πρέπει να κάνει η Μέι;

Αν η συμφωνία επιβεβαιωθεί από το υπουργικό συμβούλιο της Μέι και τους ηγέτες της ΕΕ, η πρωθυπουργός πρέπει να δημοσιοποιήσει στο κοινοβούλιο τη συμφωνία αποχώρησης καθώς και το περίγραμμα μιας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες και θα τελειώσει με μια ψηφοφορία στην κάτω βουλή για την έγκριση της συμφωνίας.

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία;

Το πώς θα διεξαχθούν η συζήτηση και η ψηφοφορία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και υπάρχουν έντονες διαφωνίες στο θέμα αυτό, καθώς θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Υπουργοί υποστηρίζουν πως οποιαδήποτε κοινοβουλευτική έγκριση της συμφωνίας πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Διαφορετικά υποστηρίζουν πως η ψηφοφορία μπορεί να μην ανταποκρίνεται στα νομικά κριτήρια για την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης.

Οι αντίπαλοι της Μέι στο ζήτημα του Brexit θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη συζήτηση για να δείξουν πως η πλειοψηφία υποστηρίζει μια διαφορετική στρατηγική, όπως ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή την παραμονή μέσα στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Μπορεί να υπάρξουν πολλαπλές ψηφοφορίες οι οποίες, αν και δεν είναι νομικά δεσμευτικές, θα είναι δύσκολο να αγνοηθούν, σε περίπτωση που αποκαλύψουν στήριξη για μια εναλλακτική ρύθμιση της εξόδου.

Το πώς θα γίνει θα αποφασισθεί αργότερα, με βάση τις συστάσεις των βουλευτών. Η νομοθεσία προβλέπει μόνο ότι οι υπουργοί θα πρέπει να προσπαθήσουν να διεξαγάγουν μια συζήτηση πριν κληθεί να ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τι θα γίνει με τη Βουλή των Λόρδων;

Η μη αιρετή Βουλή των Λόρδων θα συζητήσει επίσης τη συμφωνία, όμως δεν θα έχει την εξουσία να την μπλοκάρει.

Τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές;

Οι βουλευτές θα ψηφίσουν ένα πακέτο που αποτελείται από:

1) Τη συμφωνία αποχώρησης — ένα νομικό έγγραφο που ρυθμίζει θέματα όπως τα δικαιώματα των πολιτών, η οικονομική διευθέτηση, το δίχτυ ασφαλείας (backstop) για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων και οι όροι της περιόδου εφαρμογής που έχει σχεδιαστεί για να εξομαλύνει τη διαδικασία εξόδου.

2) Το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης — ένα μη νομικό έγγραφο που θα καθορίζει πώς η Βρετανία και η ΕΕ θα εργασθούν μαζί μακροπρόθεσμα σε θέματα όπως το εμπόριο και η ασφάλεια.

Τα έγγραφα αυτά προσδιορίζουν τη συμφωνία που η Βρετανία διαπραγματεύεται από τον Ιούνιο 2017 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ποιοι ψηφίζουν;

Περίπου 320 ψήφοι χρειάζονται για να εξασφαλισθεί η πλειοψηφία στην 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων, ανάλογα με τις αποχές και τις απουσίες. Μερικά αιρετά μέλη του σώματος δεν καταλαμβάνουν ποτέ τις έδρες τους.

Η ψηφοφορία διεξάγεται με απλή πλειοψηφία.

Πώς θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα;

Στο τέλος μιας συζήτησης, ο πρόεδρος του σώματος ζητάει χαρακτηριστικά απ’ αυτούς που είναι υπέρ της πρότασης να φωνάξουν «έι» (ναι) και μετά απ’ αυτούς που είναι κατά να πουν «νόου» (όχι). Αν κάποιοι βουλευτές φωνάξουν «νόου», ο πρόεδρος ζητεί να διεξαχθεί επίσημη ψηφοφορία.

Οι βουλευτές ψηφίζουν περνώντας από διαφορετικές πόρτες, μακριά από τις κάμερες και το κοινό. Μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, οι βουλευτές επιστρέφουν στην αίθουσα. Ο ψηφολέκτης ανακοινώνει στη συνέχεια το αποτέλεσμα.

Πώς θα ψηφίσουν τα κόμματα;

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα έχει 315 βουλευτές. Κυβερνά με πλειοψηφία χάρη σε μια συμφωνία με τους 10 βουλευτές του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το κόμμα της Μέι δεν είναι ενωμένο πίσω από το σχέδιό της. Ευρωσκεπτικιστές πιστεύουν πως αφήνει τη Βρετανία υπερβολικά δεμένη με τους κανόνες της ΕΕ ενώ φιλοευρωπαίοι βουλευτές λένε πως οι σχέσεις δεν είναι αρκετά στενές. Και οι δύο ομάδες είναι αρκετά μεγάλες για να προκαλέσουν μια ήττα.

Η υποστήριξη του DUP εξαρτάται από τη λύση που θα συμφωνηθεί για το σύνορο ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και την Ιρλανδική Δημοκρατία. Το κόμμα έχει δηλώσει πως δεν θα υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία αφήσει τη Βόρεια Ιρλανδία να υπόκειται σε διαφορετικούς κανόνες από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, το οποίο έχει 257 βουλευτές, έχει δεσμευθεί ότι θα καταψηφίσει οποιαδήποτε συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στα κριτήριά του. Αυτό είναι απίθανο να συμβαίνει με τα σημερινά δεδομένα, έτσι μπορεί κανείς να αναμένει πως οι περισσότεροι βουλευτές των Εργατικών θα ψηφίσουν κατά.

Ωστόσο μερικοί αντάρτες των Εργατικών μπορεί να ψηφίσουν μαζί με την κυβέρνηση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι 35 βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας αναμένεται να ψηφίσουν κατά της συμφωνίας, όπως και οι 12 Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Αν νικήσει η Μέι, το θέμα τελείωσε;

Όχι. Η κυβέρνηση πρέπει να περάσει χωριστή νομοθεσία για την εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης και την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης.

Αυτή θα είναι γνωστή ως το Νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ. Θα εξετασθεί από την κυβέρνηση και μπορεί να υπάρξουν αλλαγές. Πρέπει αν υιοθετηθεί πριν από τις 29 Μαρτίου 2019.

Η διαδικασία αυτή είναι απίθανο να ξηλώσει τη συμφωνία για το Brexit, καθώς η νομοθεσία θα εφαρμόζει αυτό που ενέκρινε το κοινοβούλιο. Ωστόσο βουλευτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το νομοσχέδιο για να καθυστερήσουν τη διαδικασία εξόδου.

Τι θα συμβεί αν η Μέι χάσει;

Κάτι τέτοιο μπορεί να ανατρέψει την Μέι και την κυβέρνησή της.

Βάσει του νόμου, αν η κυβερνητική πρόταση απορριφθεί, οι υπουργοί έχουν 21 ημέρες στη διάθεσή τους για να δηλώσουν πώς σκοπεύουν να προχωρήσουν. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως, αν η συμφωνία απορριφθεί, η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Πρέπει στη συνέχεια να οργανωθεί μια κοινοβουλευτική συζήτηση η οποία θα μπορούσε να δώσει στους βουλευτές άλλη μια ευκαιρία να παρουσιάσουν αλλαγές — επιτρέποντας ουσιαστικά τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για μια εναλλακτική οδό. Οι αλλαγές δεν θα είναι δεσμευτικές αλλά, αν εγκριθούν, η Μέι θα είναι δύσκολο να τις αγνοήσει.

Είναι επίσης τεχνικά δυνατό για την κυβέρνηση να οργανώσει μια δεύτερη ψηφοφορία και να ζητήσει και πάλι την έγκριση των βουλευτών είτε για τις ίδιες είτε για τις τροποποιημένες διατάξεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.