Τα ηγετικά στελέχη της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας ζήτησαν την Τρίτη η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να εξετάσει το εάν και κατά πόσον ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φέρει ευθύνη για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του Οκτωβρίου.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ απηύθυναν επιστολή στον πρόεδρο Τραμπ, πυροδοτώντας με αυτήν την έναρξη μιας διαδικασίας βάσει του Νόμου Μαγκνίτσκι για την παγκόσμια λογοδοσία για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλείται να προσδιορίσει αν κάποιο πρόσωπο στο εξωτερικό ευθύνεται για μια συγκεκριμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Τουρκία δεν αποκλείει το να ζητήσει έρευνα του ΟΗΕ για τον φόνο του Κασόγκι
Στο μεταξύ, αναφερόμενος επίσης στην υπόθεση Κασόγκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είναι εντελώς ικανοποιημένη με το επίπεδο της συνεργασίας των αρχών της Σαουδικής Αραβίας και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η χώρα του να ζητήσει επίσημα να διενεργηθεί διεθνής έρευνα από τον ΟΗΕ.
«Μέχρι τώρα, αποδεχθήκαμε τις προσφορές που μας έκανε η Σαουδική Αραβία να συνεργαστεί μαζί μας ανεπιφύλακτα. Όμως, εξετάζοντας τη συνεργασία αυτή τη στιγμή, καθώς δεν μπορούμε να λάβουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσα μόλις (σ.σ. ουσιαστικά, ποιος διέταξε τον φόνο), η συνεργασία δεν βρίσκεται ακριβώς στο επίπεδο που θέλουμε», τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.
«Αν υπάρξει αδιέξοδο, αν η έρευνα δεν μπορέσει να προχωρήσει, να πάει πιο μακριά, ή εάν δεν υπάρξει πλήρης συνεργασία, τότε θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες επίσημες διατυπώσεις για (να διενεργηθεί) μια διεθνής έρευνα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι συζήτησε σχετικά με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.