Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα η Τερέζα Μέι για να βάλει τις τελευταίες «πινελιές» στη συμφωνία για το Brexit με τους Ευρωσκεπτικιστές Brexiteers να την προειδοποιούν «να μην γυρίσει με άδεια χέρια στην πατρίδα».
Η απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος της απέτυχε προς το παρόν, ωστόσο, ο ενορχηστρωτής των ανταρτών, Τζέικομπ Ρις Μογκ, δήλωσε πως ο αγώνας για την συγκέντρωση των 48 υπογραφών που απαιτούνται για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού συνεχίζεται και θα διαρκέσει έως την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο.
Οι σημερινές συνομιλίες της Μέι με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό μέλλον της Μέι, όπως σχολιάζουν πολιτικές αναλυτές.
Τρεις υπουργοί της Μέι της έχουν ήδη εκφράσει την έντονη διαφωνία τους σχετικά με το «πακέτο» της συμφωνίας και περιμένουν το αποτέλεσμα των κρίσιμων συνομιλιών που θα έχει στη βελγική πρωτεύουσα για να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν ή όχι στην κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» αναφέρει ότι, ένας ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε δήλωσε χτες το βράδυ ότι, η τελική συμφωνία θα δημοσιευθεί σήμερα, μετά από τις συνομιλίες της Μέι και του Γιούνκερ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το έγγραφο θα είναι 20 σελίδες.
Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στους Τόρις, Τζούλιαν Σμιθ, προειδοποίησε την πρωθυπουργό να πάρει και άλλες παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανταρσία στο κοινοβούλιο κατά την ψηφοφορία του Δεκεμβρίου.
Εκτός από τους εσωκομματικούς αντάρτες, η Μέι αντιμετωπίζει πιέσεις από Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία.Οι τρεις χώρες διεκδικούν περισσότερες παραχωρήσεις από το Λονδίνο στο τελικό στάδιο των συνομιλιών.
Από την πλευρά της, η Γαλλία ζητά πρόσβαση για αλίευση στα ύδατα της Βρετανίας ακόμα και μετά το Brexit.Επιπλέον ζητά από το Λονδίνο να συμφωνήσει να υπογράψει τα σκληρά περιβαλλοντικά μέτρα της Ε.Ε – συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που θα γίνουν στο μέλλον μετά το Brexit.
Η κυβέρνηση των Παρισίων ζήτησε περαιτέρω παραχωρήσεις σχετικά με την αλιεία με το επιχείρημα ότι η ΕΕ πρέπει να καταστήσει σαφές ότι το Brexit θα είχε «συνέπειες» για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Από την πλευρά της, η Ισπανία έχει απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο στη συμφωνία για το Brexit σχετικά με το Γιβραλτάρ. Το Γιβραλτάρ βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία από το 1713 αλλά την κυριότητά του εξακολουθεί να διεκδικεί η Μαδρίτη.
Την ίδια ώρα, Γερμανοί διπλωμάτες έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμφωνία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να δώσει στη Βρετανία ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.