Η Τερέζα Μεί δήλωσε σε βρετανικό ραδιόφωνο: «Πιστεύω ότι εάν ήταν να πάμε πάλι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να πούμε “Λοιπόν, δεν άρεσε αυτή η συμφωνία, μπορούμε να έχουμε μια άλλη;”….δεν νομίζω ότι θα έρθουν και θα μας πουν θα σας δώσουμε μια καλύτερη συμφωνία».
Πάντως η βρετανίδα πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει να απαντήσει αν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που χάσει στην ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας – μια διαδικασία που αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου – δηλώνοντας ότι προτεραιότητά της είναι να περάσει η συμφωνία αυτή με την πρώτη προσπάθεια και όχι το δικό της μέλλον.
Τα επόμενα βήματα μετά την Σύνοδο Κορυφής της 25ης Νοεμβρίου
Η πορεία μέχρι την έξοδο της χώρας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου είναι ακόμη μακρά, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 θα εγκρίνουν στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής της Κυριακής το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit μετά από 17 μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων.
Μελλοντική Σχέση
Μετά την σύνοδο Βρυξέλλες και Λονδίνο θα αρχίσουν να προετοιμάζουν, η κάθε μία από την πλευρά της, τις συνομιλίες για τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, το πλαίσιο των οποίων καθορίζεται από το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης που επισυνάπτεται στο κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης που θα εγκριθεί στην σύνοδο της Κυριακής.
Βρετανικό Κοινοβούλιο
Η επικύρωση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο αποτελεί το εμπόδιο που είναι δυσκολότερο να ξεπερασθεί. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ήθελε η ψηφοφορία να διεξαχθεί πριν από την διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου στις 21 Δεκεμβρίου.
Εάν η συμφωνία ψηφισθεί, θα μένει ακόμη στη κυβέρνηση να παρουσιάσει εσπευσμένα ένα νομοσχέδιο αποχώρησης και εφαρμογής του Brexit, προκαλώντας νέες έντονες συνομιλίες.
Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες της Ρώμης και του Μάαστριχτ χρειάσθηκαν συνομιλίες 40 ημερών στην Βουλή των Κοινοτήτων και την Βουλή των Λόρδων.
Ανάμεσα στην σύνοδο κορυφής της Κυριακής και την 29η Μαρτίου δεν μένει παρά χρονικό διάστημα 60-70 ημερών.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να περιμένουν το πράσινο φως των βρετανών ομολόγων τους για να ξεκινήσουν με την σειρά τους την διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας. Η διαδικασία αυτή προβλέπει την σύνταξη μίας εισήγησης για την συμφωνία αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική σχέση, πριν από μία ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία.
Η ψηφοφορία αυτή αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2019, αλλά θεωρητικά μπορεί να διεξαχθεί μέχρι και την 28η Μαρτίου 2019.
Και το τελευταίο πράσινο φως εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Μετά την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου απαιτείται ειδική πλειοψηφία: 72% των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, δηλαδή 20, που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού των κρατών.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.