Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Σλοβακίας επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι η χώρα του δεν θα υπογράψει το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση τον Δεκέμβριο, όπως και αρκετές ακόμη χώρες, ανάμεσά τους η Τσεχία και η Πολωνία.
«Ως πρωθυπουργός, απορρίπτω το κείμενο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και απορρίπτω κάθε ενδεχόμενο να ισχύσει στη Σλοβακία», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης επικεφαλής της κυβέρνησης Πέτερ Πελεγκρίνι στην εφημερίδα Sme.
Το Σύμφωνο, το οποίο πρόκειται να υπογραφτεί σε μια ειδική συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών τη 10η και την 11η Δεκεμβρίου στο Μαρακές, στο Μαρόκο, έχει σκοπό τη ρύθμιση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών. Αλλά πολλές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύουν να το υπογράψουν.
Την Παρασκευή, ο σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτσακ απείλησε να παραιτηθεί εάν η κυβέρνηση απόσχει από την επικύρωση του Συμφώνου του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι δεν θα αποδεχθεί η κυβέρνηση να υποκύψει στις πιέσεις ακροδεξιών λαϊκιστών.
Ο Πελεγκρίνι ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Λάιτσακ για την απόφασή του, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως θα την αποδεχθεί και θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του παρά τις προσωπικές του διαφωνίες. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να παραμείνει στο αξίωμά του», διαβεβαίωσε ο Πελεγκρίνι.
Ο Λάιτσακ ήταν ακόμη πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όταν εγκρίθηκε το κείμενο από όλα τα κράτη-μέλη της, εξαιρουμένων των ΗΠΑ, τον Ιούλιο.
Οι άλλες χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων έχουν αναγγείλει ότι δεν θα υπογράψουν το Σύμφωνο είναι — μέχρι στιγμής — η Αυστραλία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ελβετία, η Εσθονία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία.
Η προσπάθεια της Γερμανίας να προωθήσει το σύμφωνο συναντά εξάλλου αντίσταση, με τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας να δέχεται επικρίσεις περί του ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση για το Σύμφωνο τα μέλη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής κι επέτρεψε έτσι να αποκτήσει ορμή η εκστρατεία εναντίον του.
Ο Μάας πάντως κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την Κυριακή στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD αντέτεινε ότι μέλη της Μπούντεσταγκ προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και στη Νέα Υόρκη. «Προσκαλέσαμε ακόμη και ένα στέλεχος της AfD στο υπουργείο Εξωτερικών για να το ενημερώσουμε. Προφανώς χωρίς επιτυχία», τόνισε, αναφερόμενος στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο εναντιώνεται στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση του ΟΗΕ.