Έτοιμο να κατακτήσει διεθνείς αγορές είναι το «ελληνικό» κριθάρι, καθώς τους επόμενους μήνες πρόκειται να παραχθεί μπίρα από ελληνικό κριθάρι στην Αυστρία και το Ισραήλ.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, 11.000 τόνοι βύνης από ελληνικό κριθάρι θα εξαχθούν σε αυτές τις δύο χώρες -7.000 τόνοι στην Αυστρία και 4.000 στο Ισραήλ-, καθιστώντας στην πράξη τους 2.500 Έλληνες παραγωγούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, προμηθευτές πρώτης ύλης για την παραγωγή μπίρας στο εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, η εταιρία ξεκίνησε συνεργασία για την προμήθεια ελληνικής βύνης και με τη Ζυθοποιία ΒΑΠ Ρόδου.
Η συνεργασία ανάμεσα στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία και τους Έλληνες παραγωγούς ξεκίνησε το 2008. Από τότε η εταιρεία προμηθεύεται αποκλειστικά ελληνικό κριθάρι από παραγωγούς που καλλιεργούν 170.000 στρέμματα γης σε 19 νομούς, το βυνοποιεί στα ιδιόκτητα βυνοποιεία της στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και με αυτό καλύπτει το 100% των αναγκών παραγωγής της στην Ελλάδα. Μόνο το 2018 προμηθεύτηκε και βυνοποίησε συνολικά 63.000 τόνους ελληνικό κριθάρι, θέτοντας τη βάση για το επόμενο βήμα: τις εξαγωγές βύνης στο εξωτερικό.
Επιμένει -σε όλα- ελληνικά
Η πορεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αλλά και οι στρατηγικές κινήσεις που πραγματοποιεί την τελευταία δεκαετία είναι ένα πραγματικό case study στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και ένα πρότυπο παράδειγμα εταιρείας που «γεννά» προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα.
Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο το κριθάρι ελληνικό, αλλά όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί. Τα μπουκάλια που γεμίζουν με τις μπύρες της κατασκευάζονται από την Υαλουργία Γιούλα, ενώ τα καπάκια από την Αστήρ Βυτογιάννη. Οι ετικέτες των μπουκαλιών εκτυπώνονται στο εργοστάσιο της Antopack στο Βόλο και τα αλουμινένια κουτάκια στην Crown Hellas Can στην Πάτρα.
Σήμερα, η εταιρεία παράγει 16 μπύρες στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων οι Amstel, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, ΒΙΟΣ5, ΑΘΗΝΕΟ και η ιστορική ΜΑΜΟΣ, προσφέροντας ευκαιρία εργασίας σε 900 ανθρώπους και συμβάλλοντας έμπρακτα στην εγχώρια οικονομία.