Ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, έδωσε διάλεξη σήμερα, στο Πανεπιστήμιο Βρότσλαβ της Πολωνίας, σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές που γίνονται στη χώρα του βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η Μακεδονία», είπε, «αντιμετωπίζει ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση από τη δημιουργία της και πρόκειται να αρνηθεί το δικαίωμα στην ιστορία της και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης», τόνισε.
«Η Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, επιβάλλει ένα νέο όνομα και απαιτεί να εφαρμόζεται αυτό erga omnes- τόσο για διεθνή όσα και για εγχώρια χρήση. Προβλέπεται να αλλάξει το Σύνταγμα. Μέσω αυτής της συμφωνίας η Ελλάδα θα παρακολουθεί συνεχώς τον τρόπο με τον οποίο θα ονομάσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και πως θα μας αποκαλούν οι άλλες χώρες», είπε ο πρόεδρος Ιβάνοφ.
Η Συμφωνία απαιτεί «τα θεσμικά όργανα να μετονομασθούν, τον περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων των παιδιών μας θα λογοκρίνεται, θα εμποδίζεται το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν τη μακεδονική τους ταυτότητα».
«Ρυθμίζουν τον καθορισμό της μακεδονικής μας γλώσσας. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του τρόπου της ζωής μας θα εξαρτάται από τη βούληση της Ελλάδας. Είναι μια λογοκρισία, μια αυτολογοκρισία της συλλογικής συνείδησης του μακεδονικού λαού. Είναι μια βία στην ιστορική μας μνήμη. Αυτό που έκανε το ελληνικό κράτος στους Μακεδόνες(Σλάβους, εννοεί) στην Ελλάδα, τώρα, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, θέλει να κάνει στους Μακεδόνες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», δήλωσε ο πρόεδρος Ιβάνοφ.
Στη διάλεξή του στο πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ (Wroclaw) αναφέρθηκε στο έργο του Μπλάζε Κονέσκι, ο οποίος ως γλωσσολόγος και συγγραφέας ασχολήθηκε με τη μακεδονική γλώσσα και το 1973 του απονεμήθηκε το τιμητικό διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Wroclaw.
«Με όλα αυτά που έκανε και την παραγωγική ενασχόλησή του, έδωσε πνοή στη μακεδονική γλώσσα ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή γλώσσα με ένα λαμπρό μέλλον. Αλλά μια τέτοια επιτυχία, ξύπνησε τα παλιά βαλκανικά φαντάσματα της άρνησης.
Η μακεδονική γλώσσα και σήμερα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα καθώς προσπαθούν να την εκλείψουν ή να την μετονομάσουν, εκτελώντας ένα είδος συμβολικής καταπίεσης εναντίον της μακεδονικής ταυτότητας», δήλωσε ο Ιβάνοφ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Σκοπίων, ο μεγαλύτερος δείκτης των αξιών ενός έθνους είναι η συναίνεση για το τι δεν είναι προς πώληση, τι δεν μπορεί να εμπορευθεί και να διαπραγματευθεί.
«Σήμερα δυστυχώς, μερικά από τα μεγάλα οφέλη που έχουμε κερδίσει αμφισβητούνται. Ήρθαν νέες γενιές που φαίνεται να έχουν ξεχάσει τη διαθήκη του Κονέσκι και άρχισαν να διαπραγματεύονται με εκείνους που προσποιούνται ότι κρατούν το κλειδί για το παρελθόν μας», δήλωσε ο Ιβάνοφ, προσθέτοντας ως κατακλείδα ότι «η ενότητα στη χώρα μας είναι η μακεδονική γλώσσα».