ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Ομιλία Ζ.Ζάεφ: «Δεν θα είμαστε “Βορειομακεδόνες” – H Ελλάδα αναγνώρισε “μακεδονική” γλώσσα & εθνότητα»

Ομιλία Ζ.Ζάεφ: «Δεν θα είμαστε “Βορειομακεδόνες” – H Ελλάδα αναγνώρισε “μακεδονική” γλώσσα & εθνότητα»

«Ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε τα παιδιά μου, θα είμαστε «Βόρειο-Μακεδόνες», έχουμε ένα πρόθεμα το ‘Βόρεια’, αλλά παραμένουμε Μακεδονία, δεν υπάρχει άλλη χώρα με αυτό το όνομα, υπάρχει Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Αυτή ήταν η απάντηση του στην ερώτηση «πως αισθανθήκατε το πρωί στο κοινοβούλιο που ψήφισαν 80 βουλευτές για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και όταν τα παιδιά τους θα καταγράφονται ως Βορειομακεδόνες».

Ένα ερώτημα που τέθηκε από τους πολίτες κατά της σημερινή δημόσια συζήτηση σχετικά με τα σχέδια τροποποίησης του Συντάγματος, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο ΦΟΝ των Σκοπίων.

«Έχουμε δει εδώ και 27 χρόνια να χανόμαστε, μπορεί να συνεχίσουμε να χανόμαστε, αλλά για να βελτιώσουμε τη ζωή εδώ στη χώρα μας και να μην γίνουμε μια χώρα συνταξιούχων, πρέπει να κρατήσουμε τους νέους, για αυτό αποφασίσαμε τέτοια βήματα.

Η συμφωνία με την Ελλάδα αναγνωρίζει τη μακεδονική γλώσσα, την αυτοδιάθεση μας. Δεν θα είμαστε ‘Βορειομακεδόνες’ και δεν αντέχουμε την ντροπή των ‘ΦΥΡΟΜιανών’. Πρέπει να σκεφθούμε τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας», είπε ο Ζάεφ στην ομιλία του που έγινε ευπρόσδεκτη από το ακροατήριο, όπως σημειώνει ο echedoros.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, Τεμέλκο Ριστόφσκι, πρότεινε στην τέταρτη τροπολογία να διαγραφεί το σημείο 3, το οποίο έχει ως εξής:

«Η Δημοκρατία μεριμνά τα μέλη του μακεδονικού (σλαβικού, δηλαδή) λαού που ζει στο εξωτερικό». Ο καθηγητής είπε ότι αυτό το σημείο εισάγει διακρίσεις για τα μέλη άλλων εθνοτικών κοινοτήτων με μακεδονικής υπηκοότητα που ζουν στο εξωτερικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόσθεσε, ότι το τρίτο σημείο θα μπορούσε να επεκταθεί και στα «μέλη της αλβανικής, της τουρκικής, της σερβικής, της Βόσνιας και των άλλων εθνών που έχουν μακεδονική υπηκοότητα», αλλά αυτή η επιλογή έγινε λιγότερο αποδεκτή, σημειώνει το δημοσίευμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.