ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αντί να πενθούμε για τον Σημίτη καλύτερα να πενθήσουμε γι αυτά που έκανε ο Σημίτης και θα τα πληρώνουμε όσο ζούμε...
prodeals

Το βελγικό κοινοβούλιο ενέκρινε το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση

Το βελγικό κοινοβούλιο ενέκρινε το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση

Το βελγικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga, παρά την απειλή ενός από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ότι θα έριχνε την κυβέρνηση εάν το έπραττε.

Η διεθνής κοινότητα θα εγκρίνει το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση σε μια ειδική σύνοδο στο Μαρακές την επόμενη εβδομάδα. Όμως πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει πως αποσύρουν την υποστήριξή τους στο μη δεσμευτικό κείμενο, που έχει σκοπό τη ρύθμιση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών.

Το φλαμανδικό, εθνικιστικό κόμμα N-VA, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, εναντιώνεται στο σύμφωνο, το οποίο όμως δεσμεύθηκε τον Σεπτέμβριο να επικυρώσει ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ. Το N-VA απείλησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να την ανατρέψει εάν έκανε πράξη αυτή την εξαγγελία.

Αφού απέτυχε να επιλύσει τη διένεξη, ο Μισέλ ανακοίνωσε ότι θα ζητούσε από το βελγικό κοινοβούλιο να πάρει θέση για το ζήτημα.

Τα τρία από τα τέσσερα κόμματα της συμπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ του Συμφώνου στη χθεσινή ψηφοφορία, με την υποστήριξη πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης, σημείωσε το Belga.

Εκτός του N-VA, το δεξιό κόμμα Vlaams Belang και το Λαϊκό Κόμμα των γαλλόφωνων τάχθηκαν εναντίον του Συμφώνου.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Μισέλ επιχειρηματολόγησε ότι εάν το βελγικό κοινοβούλιο τασσόταν υπέρ του Συμφώνου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, θα έστελνε ένα «ισχυρό μήνυμα», που θα του επέτρεπε να πάει στο Μαρακές «προσωπικά», ενώ διαβεβαίωσε ότι μια τέτοια ψήφος θα συμμορφωνόταν προς το βελγικό Σύνταγμα. Η αντίθεση του N-VA στο Σύμφωνο ήγειρε συνταγματικό πρόβλημα, αναγνώρισε ο Μισέλ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Οι διαφωνίες για το Σύμφωνο έχουν προκαλέσει αναταράξεις και σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ παραιτήθηκε, μετά την απόφαση της κυβέρνησης και της Βουλής της χώρας του να απορρίψουν το κείμενο. Ο Λάιτσακ ήταν ακόμη πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όταν εγκρίθηκε το κείμενο από όλα τα κράτη-μέλη της, εξαιρουμένων των ΗΠΑ, τον Ιούλιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην Ευρώπη, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία (κράτη μέλη της ΕΕ), αλλά και η Ελβετία (εκτός ΕΕ) έχουν απορρίψει τη συμφωνία, όπως επίσης στον υπόλοιπο κόσμο και η Αυστραλία, η Δομινικανή Δημοκρατία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.