Την ανάκληση του άρθρου 50, που προβλέπει τα της αποχώρησης ενός κράτους-μέλους της ΕΕ ώστε να καθυστερήσει το Brexit ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τζον Μέιτζορ.
Ο πρώην πρωθυπουργός παρενέβη στα τεκταινόμενα σε μία περίοδο που η χώρα του είναι ένα βήμα πριν το χάος, καθώς η Βουλή ενδέχεται να καταψηφίσει τη συμφωνία της Μέι με τις Βρυξέλλες, πυροδοτώντας μια σειρά άγνωστων εξελίξεων.
«Ανεξάρτητα με το εάν είστε υπέρ ή κατά του Brexit, κανένας δεν μπορεί να καλωσορίσει το χάος. Χρειάζεται να ανακαλέσουμε το άρθρο 50 με άμεση ισχύ… Χρειαζόμαστε χρόνο», τόνισε ο Μέιτζορ.
Η τοποθέτησή του έρχεται την επομένη της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι η Βρετανία μπορεί μονομερώς να ανακαλέσει το Brexit, χωρίς τη γνώμη των κρατών-μελών, κι ενώ η Μέι διεξάγει (άκαρπες) συναντήσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προσπαθώντας να πείσει για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός, που είχε ηγηθεί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει το ρολόι, προκειμένου να προστατευτεί η οικονομική ευημερία του βρετανικού λαού και να ηρεμήσουν οι χρηματαγορές.
«Είναι σαφές ότι τώρα χρειαζόμαστε το πολυτιμότερο αγαθό: χρόνο. Χρόνο για σοβαρή και εις βάθος εξέταση του θέματος τόσο από το κοινοβούλιο όσο και από τον λαό. Θα υπάρχει ένας τρόπος για να βγούμε από το παρόν τέλμα, πάντα υπάρχει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει πλέον οι Βρετανοί να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα κι όχι τη φαντασία.
Πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα
Ο Μέιτζορ, διάδοχος της Θάτσερ, που κυβέρνησε τη Βρετανία από το 1990 έως το 1997 ζητά τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, καθώς θεωρεί ότι το Brexit θα περιορίσει την επιρροή της Βρετανίας παγκοσμίως.
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε κερδίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του πρόταση μομφής από τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός του, με αφορμή τους χειρισμούς του στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όμως κατάφερε και κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης.