“Βεντέτα” έχει ξεσπάσει μεταξύ Ν.Τραμπ και Ε.Μακρόν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να “πυροβολεί” σε καθημερινή πλέον βάση τον πρόεδρο της Γαλλίας Αυτή τη φορά αφορμή ήταν οι “πράσινοι φόροι”.
Η Γαλλία “φλέγεται” εξαιτίας της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, υποστήριξε απόψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
“Λόγω της Συμφωνίας του Παρισιού, όλη η χώρα τώρα φλέγεται”, είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων” που ξεκίνησαν με αφορμή την αύξηση του φόρου στα καύσιμα.
“Η Συμφωνία του Παρισιού δεν λειτουργεί και πολύ καλά για το Παρίσι”, πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε το 2017 τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή.
Η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή ήταν η πρώτη διαφωνία μεταξύ Ν.Τραμπ και Ε.Μακρόν.Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει το 2017 στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι πρόκειται να υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.
«Πρόκειται να προστατέψει τη Συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και θα διασφαλίσει ότι θα βρίσκεται σε εγρήγορση για την προστασία του γαλλικού λαού» είχε πει η Λοράνς Αίμ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Η κλιματική αλλαγή «αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα για τους Γάλλους. Ο Μακρόν τόνισε στον Τραμπ ότι θα προστατεύσει την Συμφωνία των Παρισίων» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Αίμ.
Τί είχε δηλώσει ο Ν.Τραμπ
“Προκειμένου να επιτελέσω το καθήκον μου και να προστατεύσω τις ΗΠΑ και τους πολίτες της, η χώρα θα αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού αλλά θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να επανέλθει είτε στη συμφωνία του Παρισιού είτε σε μια εντελώς νέα συμφωνία με όρους δίκαιους για τις ΗΠΑ. Αποσυρόμαστε” είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.
Ο Λευκός Οίκος είχε ενημερώσει τα μέλη του Κογκρέσου για την απόφαση του Τραμπ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:
“Η συμφωνία του Παρισιού είναι μια κακή συμφωνία για τους Αμερικανούς και η κίνηση του προέδρου αποτελούσε υπόσχεση που είχε δώσει κατά την προεκλογική εκστρατεία του για να βάλει μπροστά τους Αμερικανούς εργαζόμενους”.
“Η συμφωνία έγινε με κακή διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση Ομπάμα και υπογράφηκε με απελπισία”, επισημαίνεται.
Ν.Τραμπ: Αφαίρεση της κλιματικής αλλαγής από τον κατάλογο των εθνικών απειλών για την ασφάλεια των ΗΠΑ
Η απόφαση αυτή του Τραμπ σηματοδοτεί την πλήρη αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ σε ζητήματα περιβάλλοντος καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρούσε την κλιματική αλλαγή ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που είχε να αντιμετωπίσει το έθνος.
Ο Τραμπ έχει αποσύρει την δέσμευση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ στο παρελθόν είχε αποκαλέσει ακόμη και προπαγάνδα των Κινέζων την κλιματική αλλαγή.
Στην ομιλία του, στο Λευκό Οίκο είπε ότι:
«η κλιματική αλλαγή δεν αναγνωρίζεται ως εθνική απειλή, ούτε ως απειλή για τον πλανήτη, αλλά το κλίμα και η σημασία του περιβάλλοντος και της διαχείρισής του είναι συζητήσιμα». Επίσης αναμένεται να υποστηρίξει ότι η περιβαλλοντική πολιτική λειτουργεί εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης και των ενεργειακών συμφερόντων της χώρας.
Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να σταματήσει κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό της καύσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου ως πηγή παραγωγής ενέργειας.
Γαλλία: Αυτή είναι η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή – Γιατί είναι καλή
H Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αποτελεί την πρώτη οικουμενική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα υποστηρίζουν οι Γάλλοι. Υπογράφηκε στις 22 Απριλίου 2016 και κυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 5 Οκτωβρίου 2016.
Η συμφωνία συνιστά ισορροπημένο αποτέλεσμα και περιλαμβάνει σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη «αρκετά κάτω» από 2 °C.
Η βασική διεθνής συμφωνία σε αυτόν τον τομέα είναι η σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές (UNFCCC). Είναι μία από τις τρεις συμβάσεις που εγκρίθηκαν στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής του Ρίο το 1992. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί από 195 χώρες. Ξεκίνησε ως τρόπος διακρατικής συνεργασίας με σκοπό να περιοριστούν η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή, και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές τους.
Το 2015 το Συμβούλιο ασχολήθηκε με δύο ζητήματα που σχετίζονται με την UNFCCC:
-την επικύρωση της τροποποίησης της Ντόχα στο Πρωτόκολλο του Κιότο, η οποία αφορά τις δεσμεύσεις κατά τη δεύτερη περίοδο, δηλαδή από το 2013 έως το 2020
-τις διαπραγματεύσεις και τη σύναψη νέας παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το 2020, με τη συμμετοχή όλων των χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη της UNFCCC και με στόχο την περαιτέρω μείωση των παγκόσμιων εκπομπών.