Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι απαγορεύουν την εισαγωγή από την Ουκρανία δεκάδων προϊόντων, ανάμεσά τους το σιτάρι, η σοκολάτα και η μπύρα, απαντώντας έτσι στις οικονομικές κυρώσεις του Κιέβου κατά της Μόσχας για τον υποτιθέμενο ρόλο της στην ουκρανική κρίση.
“Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την εισαγωγή στη Ρωσική Ομοσπονδία προϊόντων που προέρχονται από την Ουκρανία ή που περνούν από το ουκρανικό έδαφος”, σύμφωνα με την ανακοίνωση που συνοδεύεται από έναν κατάλογο με τα προϊόντα που υπόκεινται στην απαγόρευση αυτή.
Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται το σιτάρι, το ηλιέλαιο, η σοκολάτα, το ψωμί, οι κονσέρβες με φρούτα και λαχανικά, οι μαρμελάδες, η μπύρα και το κρασί, οι πάνες για μωρά, καθώς και ορισμένοι τύποι επίπλων και κινητήρων.
Η απαγόρευση έχει άμεση ισχύ, διευκρινίζει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται σε απάντηση στις “μη φιλικές ενέργειες της Ουκρανίας προς πολίτες ή νομικά πρόσωπα της Ρωσίας”.
Η Ρωσία πλήττεται από το 2014 από σειρά οικονομικών κυρώσεων που τής έχουν επιβληθεί από την Ουκρανία και τις χώρες της Δύσης, κυρίως λόγω της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν επίσης τη Ρωσία ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι που η Μόσχα αρνείται.
Χώρες της Δύσης, όπως και το Κίεβο, κατηγόρησαν επίσης τη Ρωσία για “παράνομες ενέργειες” μετά μια πρόσφατη αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε συνάντησή του με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν που ήταν προγραμματισμένη στο περιθώριο της G20 στην Αργεντινή πριν από σχεδόν ένα μήνα.
Την Τετάρτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε την υιοθέτηση νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κυρίως για την “επιθετικότητα κατά του ουκρανικού κράτους στη Μαύρη Θάλασσα”.
Την προηγούμενη, η Ρωσία είχε ανακοινώσει από την πλευρά της ότι πρόσθεσε 245 πρόσωπα και επτά εταιρίες της Ουκρανίας στον κατάλογο των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ουκρανίας.