Μόλις μία εβδομάδα αφότου διορίστηκε νέα υπουργός Παιδείας του Ιράκ, η Σαϊμά αλ Χαγιάλι υπέβαλε την παραίτησή της επειδή ο αδελφός της εμφανίζεται σε προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Η Χαγιάλι, καθηγήτρια πανεπιστημίου από τη Μοσούλη, την πρώην «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών στο Ιράκ, ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου στο Twitter ότι υπέβαλε την παραίτησή της στον πρωθυπουργό Άντελ Άμπντελ Μάχντι.

Εδώ και πολλές ημέρες είχαν επανεμφανιστεί σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο του ΙΚ, που χρονολογούνται από το 2016 και στα οποία εμφανίζεται ο αδελφός της, ο Λαΐθ Χαγιάλι, με αποτέλεσμα πολλοί βουλευτές και χρήστες του διαδικτύου να επικρίνουν με δριμύτητα τον διορισμό της Σαϊμά αλ Χαγιάλι στην κυβέρνηση.

Στα βίντεο αυτά, ο Λαΐθ Χαγιάλι, που τότε ήταν υπεύθυνος της υπηρεσίας υδάτων στην επαρχία Νινίβ (πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη), εμφανιζόταν να καταγγέλει τους βομβαρδισμούς των υποδομών μεταφοράς νερού από τον διεθνή συνασπισμό που μαχόταν τους τζιχαντιστές, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Αντιμέτωπη με την κατακραυγή, η 43χρονη καθηγήτρια παραιτήθηκε, τονίζοντας όμως ότι ο αδελφός της, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί, «αναγκάστηκε, υπό την απειλή όπλου, να συνεχίσει να εργάζεται στη διοίκηση που είχε περάσει υπό τον έλεγχο του ΙΚ» και ότι «ουδέποτε πολέμησε ή σκότωσε Ιρακινούς».

Σύμφωνα με ιρακινά μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές, δύο από τους γιους του Λαΐθ Χαγιάλι έχουν σκοτωθεί: ο ένας διέπραξε επίθεση αυτοκτονίας, ο δεύτερος σε συγκρούσεις με τον ιρακινό στρατό.

Από το 2014 μέχρι το 2017 το ΙΚ είχε υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος των ιρακινών εδαφών και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι συνέχισαν να εργάζονται στις υπηρεσίες τους, τις οποίες διατήρησαν οι τζιχαντιστές προκειμένου να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για την ίδρυση ενός «χαλιφάτου» στην περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλοι δύο υπουργοί της νέας κυβέρνησης –οι Επικοινωνιών και Νεολαίας και Αθλητισμού– βρίσκονται επίσης στο μάτι του κυκλώνα γιατί τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στους καταλόγους με τους αξιωματούχους του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, στους οποίους απαγορεύεται δια νόμου να υπηρετούν σε οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα.