Στην πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρθηκε ο Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας πως η διαδικασία «είναι μη αναστρέψιμη» ενώ παραδέχτηκε ότι έχει ανησυχίες διότι «τελικά αυτοί που ψηφίζουν είναι οι βουλευτές».
Η Βουλή των Σκοπίων θα ψηφίσει για τις τροποποιήσεις του Συντάγματος, όπως προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτιμά ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αν και δεν αρνείται ότι «έχει ανησυχίες».
Η ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ θα συγκληθεί στις 9 Ιανουαρίου και μετά από συζήτηση θα πραγματοποιηθούν οι ψηφοφορίες, διευκρίνισε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Παραδέχτηκε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 76 επιβεβαιωμένες ψήφοι, αλλά πιστεύει πως τελικά θα είναι πάνω από 80.
Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή, ο κ. Ζάεφ απάντησε καταφατικά.
«Ναι, έχω ανησυχίες, όπως ανησυχώ και για το δικό μας Κοινοβούλιο, γιατί τελικά αυτοί που ψηφίζουν είναι οι βουλευτές», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.
Έσπευσε, ωστόσο, να προσθέτει πως «εγώ και ο καλός μου φίλος Αλέξης λάβαμε τις αποφάσεις και αναλάβαμε όλο το πολιτικό ρίσκο» θεωρώντας ότι πρόκειται για τη σωστή απόφαση.
Ο Ζάεφ τόνισε, μάλιστα, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αλλάξει.
«Η διαδικασία στις χώρες μας είναι μη αναστρέψιμη. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να αλλάξει» τη Συμφωνία, υπογράμμισε.
Επέκρινε τις πολιτικές που εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση του Γκρούεφσκι για τις επιλογές της και τόνισε πως τα λάθη αυτά δεν θα επαναληφθούν.
Μιλώντας για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ είπε πως στο Νταβός «ανοίξαμε με ειλικρίνεια τις ψυχές μας και εκεί, μέσα σε δύο ώρες, γίναμε πολύ καλοί φίλοι και συχνά συνομιλούμε για το πόσο αγαπάμε τις χώρες μας, για το πώς πιστεύουμε ότι η νέα φιλία θα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα και καλύτερο μέλλον στους πολίτες των δύο κρατών».
Σχολιάζοντας την κριτική στη Συμφωνία των Πρεσπών που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο κ. Ζάεφ είπε ότι είναι «πανομοιότυπη» με αυτή των κομμάτων στην πΓΔΜ.
Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ασκήσει πίεση σε Σερβία και Κόσοβο ώστε να βρουν λύση, ο κ. Ζάεφ εξήγησε ότι πρόκειται για ένα «εργαλείο» που ανακάλυψαν το οποίο «μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο».
Περιγράφοντας τη Συμφωνία, είπε πως «εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι αποτελούμε μέρος αυτής της ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας» και «αναγνωρίζουμε» ότι «η ελληνική Μακεδονία είναι απολύτως διαχωρισμένη από τη χώρα μας».
Για το ζήτημα της ιθαγένειας, διευκρίνισε ότι θα αναφέρεται ως «Μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ για τη γλώσσα είπε ότι «έχει γίνει αποδεκτή από τον ΟΗΕ με απόφαση του 1977» και πως «φυσικά ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών». Το όνομα της χώρας θα είναι, όπως είπε, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ο Ζάεφ αποκάλυψε πως όταν προτάθηκαν από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα για το Νόμπελ Ειρήνης, έστειλε μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό. «Του είπα πως είναι μεγάλη μας τιμή, μου απάντησε πως το μεγαλύτερο βραβείο για εμάς είναι η φιλία μας και το καλύτερο μέλλον για τις χώρες μας και τους πολίτες».
«Είμαι ευτυχής γιατί έχω έναν νέο φίλο, τον Αλέξη, και ελπίζω να καλλιεργήσουμε και στο μέλλον την προσωπική μας σχέση, να βρεθούμε εδώ ή στην Αθήνα, πάντα με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι οι πολίτες μας, οι χώρες μας, θα γίνουν επίσης ειλικρινείς φίλοι», τόνισε ο Ζάεφ.
Για τις σχέσεις της πΓΔΜ με τη Ρωσία, τέλος, ο κ. Ζάεφ δήλωσε πως επιθυμούν την ενίσχυσή τους. «Στη χώρα μας είμαστε κυρίως ορθόδοξοι, όπως οι Ρώσοι, και θέλουμε να αυξήσουμε τη συνεργασία μας με πολλούς τρόπους και σε πολλούς τομείς», υπογράμμισε.