Σήμερα το μεσημέρι – εκτός νέου απροόπτου – θα γίνει τελικά στην Βουλή των Σκοπίων η κρίσιμη ψηφοφορία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που απαιτείται βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αντιμετωπίζει εξαιρετικές δυσκολίες για να συγκροτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 βουλευτών, όπως φαίνεται και από τις απανωτές αναβολές της συνεδρίασης: Αρχικά, είχε οριστεί για τις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) χθες Πέμπτη, μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική, χωρίς και πάλι να ξεκινήσει και τελικά, αποφασίστηκε η αναβολή της συνεδρίασης για σήμερα Παρασκευή, στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας).
Ο Ζόραν Ζάεφ επιδιώκει να κερδίσει τις ψήφους των δύο βουλευτών του αλβανικού κόμματος, που ζητούν διασφαλίσεις για το ζήτημα της εθνότητας, ενώ η αναβολή της συνεδρίασης έγινε λίγο μετά τη δημόσια παραδοχή του πρωθυπουργού ότι δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80 ψήφους για τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό Νόμο του Συντάγματος.
Ο Ζάεφ προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης
Ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ συνομιλεί με το αλβανικό κόμμα BESA, που διαθέτει δύο βουλευτές, για να βρεθεί τεχνική διατύπωση για την υπηκοότητα, που θα επιτρέψει τη στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών.
«Αυτό που ζητά το “BESA” είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» είπε σε δημοσιογράφους ο Ζόραν Ζάεφ. Στόχος είναι να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι οι οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης…
«Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μίας λύσης σε ότι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιόν τρόπο η υπηκοότητα θα είναι “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες», διευκρίνισε ο Ζάεφ.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ευελπιστεί στην ψήφο του βουλευτή της σλαβικής αντιπολίτευσης Πάντσο Μίνοφ (σ.σ. ανήκει στο μικρό GROM και εξελέγη με τα ψηφοδέλτια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE). Ο Μίνοφ δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 80 βουλευτών που είχαν ψηφίσει υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018.